[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/55555555555555.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/100x73\/55555555555555.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/55555555555555.jpg","size":"25.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Stefanović: Ukrajinski zrakoplov prevozio oružje iz Srbije u Bangladeš

Ukrajinski teretni avion AN-12, koji se u subotu kasno navečer srušio u Grčkoj, prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namijenjenog Bangladešu kao krajnjem korisniku, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.

Po njegovim riječima, u padu zrakoplova poginulo je svih osam članova posade i oni nisu bili državljani Srbije, prenose srbijanski mediji.

Stefanović je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao da je u zrakoplovu bilo 11,5 tona tereta koji su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a da je proizvođač oružja tvrtka iz Srbije "Valir".

Odbacio je nagađanja da je naoružanje bilo namijenjeno Ukrajini rekavši da je ukrajinska tvrtka bila samo vlasnik zrakoplova.

Ministar je tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu ocijenio "zlonamjernim i štetnim za Srbiju", koja, iako kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

"Avion je poletio oko 20.40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša", kazao je srbijanski ministar.

Naveo je kako je let imao sve uredne dozvole, sve u skladu s međunarodnim propisima, kao i kupac.

Naglasio je da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

"Zrakoplovi kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta i njih su prije svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati i angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe", kazao je Stefanović novinarima.

Osim što su zrakoplovi vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom, istaknuo je srbijanski ministar obrane.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!