[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/coronavirus-4945416-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/100x73\/coronavirus-4945416-960-720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/18\/coronavirus-4945416-960-720.jpg","size":"65.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Premijer Slovencima preporučio 'prirodne lijekove' protiv covida-19

Neobična izjava o slanoj vodi i sunčanju kao "prirodnim lijekovima" protiv covida-19 ovih je dana u Sloveniji doživjela bezbroj  komentara, a morala ju je pojasniti i vlada jer je došla iz usta premijera Roberta Goloba.

 

"Imamo dva prirodna lijeka protiv covida-19:  to su Sunce i slana morska voda. Odlično je što u sadašnjem valu epidemije virus ima slabije varijante jer sada možemo svi na more i tamo se izliječiti. Ne šalim se, ovo je čista istina", kazao je Golob u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV, prenosi Hina.

Vlada je odlučna u namjeri da na jesen zbog covida-19 neće biti zatvaranja, s covidom-19  je potrebno naučiti živjeti, a sunčanje i morska voda mogu nam u tome samo pomoći, moglo se razumjeti iz Golobova nastupa.

Vlada je na Twitter profilu odmah reagirala, tumačeći da Golob nije mislio doslovno.

"Predsjednik vlade želio je samo istaknuti da na prirodan način možemo povećati razinu vitamina D, što poboljšava imunitet. Osim toga, poznati su i pozitivni učinci morske vode na ljudsko zdravlje i raspoloženje", pojasnili su iz Golobova kabineta.

Komentari na društvenim mrežama su različiti, od onih posprdnih koje su premijerove riječi podsjetila na neke olake izjave koje je u epidemiji covida-19  davao bivši američki predsjednik Donald Trump, dok su neki upozorili premijera da se drži svoje struke, a epidemiju prepusti stručnjacima.

Infektologinja Bojana Beović koja je za bivšu vladu vodila stručnu skupinu za covid-19 kazala je da je novi premijer vjerojatno htio biti optimističan i smiriti ljude prije jeseni, ali je u javnosti izjava uzeta izvan konteksta, pa je shvaćena kao neslana šala ili doživjela zlurade komentare.

Manje je obzira prema sadašnjem premijeru pokazao član bivše vladajuće ekipe koju je vodio Janez Janša.

"Molim novu vladu da ubrza ulazak Hrvatske u Šengen. Nije pošteno da naši ljudi na granici predugo čekaju kad idu na liječenje na hrvatsku obalu", ironično je komentirao Golobov istup na Twitteru bivši ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Mediji u potporu Golobovoj dobroj nakani citiraju istraživanja po kojima Slovencima u prosjeku tijekom zime kronično nedostaje D vitamina jer njegova razina padne i do 70 posto u odnosu na ljeto.

No, prenose i izjave medicinskih  stručnjaka koji smatraju da prekomjerno sunčanje ljudskom organizmu može više štetiti nego ojačati njegov imunitet, dok tezu o prirodnom liječenju morskom vodom i sunčanjem smatraju sasvim neznanstvenom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!