[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/13\/patriotizam.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/13\/100x73\/patriotizam.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/13\/patriotizam.jpg","size":"274.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

Šta se dešavalo u Čipkinom dimu, klubu ratnih vojnih invalida, za vrijeme izbora

 

Piše: Asaf Bečirović

U Čipkinom je dimu, klubu ratnih vojnih invalida, na radiju pjevao neki Mikula. O izborima. Pjevao je da onog časa kad se glasovi prebroje, oni što su glasali više ne postoje, da političari pričali su ko navijeni, a nisu ništa rekli, da oni odozgo klepeću, dolje narod plješće. I zaključuje Mikula da pravo je šteta što izbori nisu malo češće jer bilo je popit', bilo pojest', bili i pjevači. Meću, pjeva Mikula, novi asvalt, a na onom lanjskom krpe rupe. I poručuje Mikula da kad sutra pobijede, pa se 'vate vlasti, uzimaće koliko 'oće, više i ne moraju krast'...

- Svaka mu čast! K'o da je mene pit'o za tekst pjesme - čestito je Cuco Mikuli.

Onda je krenula zajebancija. Mala je pitala šta je zajedničko pelenama i političarima? Reknemo da pojma ne znamo!

- I jedno i drugo treba m'jenjat' što češće, iz istog razloga! - objasnila je Mala.

I Bajro se uključijo. Rekao da su Amerikanac, Nijemac i Bosanac pričali o izborima. Pa onaj Amerikanac rekao da se kod njih za manje od dva sata poslije izbora zna ko je pobijedio. Nijemac je rekao da nije to ništa jer kod Švaba se zna ko je pobijedio za dvije sekunde!

- Ne kontam što vam treba tol'ko vremena, kod nas se sve oko izbora zna dva mjeseca unaprijed! - objasnio je Bosanac. 

Ja nisam mogao odoliti da ne ispričam vic. U tom vicu ostarjeli Mujo došepesa na biračko mjesto. Zaokruži svoje i ubaci listić, pa uzme stolicu i sjedne. Sjedi on tako već pola sata, pa ga tip iz biračkog odbora upita čeka li nekog? Mujo kimne, rekne da čeka oca. Onaj iz biračkog se zbuni, veli mu da i u kući može  pričekati da otac dođe sa glasanja.

- Ma, jok bolan, on je rahmetli još od '92., al' čujem da redovno glasa na izborima, pa reko' da ga tu pričekam i vidim još jedan put... - odgovorio je Mujo.

Potom je i Cuco htio ispričati vic. Al' išle su vijesti na radiju. Rekle da Stranka demokratske akcije svugdje je pobijedila. Potom je u Čipkin dim uletila tišina. Minutu niko nije progovorio.

- Čuj, SDA pobijedila! Koga god sam pit'o, niko nije glas'o za njih - rekne Cuco.

I ja koga god sam pit'o nije zaokružio tu stranku i njene kandidate. Mala rekne da joj je samo jedan poznanik priznao da ubacio je SDA u biračku kutiju.

- Eto, imaju podršku naroda - rekne Mala.

- Me'ščini, podršku SDA nalazimo i na pećinskim zapisima. Al' su, k'o i vazda, krivci za njihovu pobjedu među nama. Tu se najbezbjednije osjećaju - zaključio je Cuco pogledavši nas.

Onda je radio javio da nisu za odbaciti rezultati opozicije, ovih građanskih partija, da pobjednici ne mogu sami formirati vlast i da mora biti koaliciona vlast.

- Radijo hoće reć' da ne znamo gdje nam je dupe a gdje glava, ali će parlament sve to okupiti na jedno mesto - zaključio je Cuco pitavši ima li u demokratiji još neka tehnika, osim izbora.

Mala je rekla da nema, da izbori su u demokratiji sva tehnika! I da SDA je pobijedila zahvaljujući secesionističkoj politici Milorada i Dragana, pa su patriote iz SDA pozivale na patriotizam.

- Ma, radi se o salonskim patriotama. Salonskim patriotima usta su puna zemlje. Naivni patrioti tom su zemljom pokriveni - rekao je Cuco.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!