[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/burek.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/burek.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/burek.jpg","size":"286.57","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Gastronomija

Šta je Bosna bez bureka?

Burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje (bur, tur.- savijati). To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke. Zavisno od načina pripreme, u Bosni se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj posudi (tepsija) u kojoj se peče.

Nekada se burek pekao ispod sača. Za pravougaonu posudu, pleh, slaže se u redove. Postoji i tzv. slagani burek, koji se spravlja tako da se jufke ne motaju, nego se manji komadi tijesta posuti mesom, slažu u slojeve. Za Sarajevo i okolinu su specifični buredžici, u manje zvrkove smotani komadi, koji se počeni, posipaju smjesom pavlake i bijelog luka. Poslužuje se uz kiselo mlijeko ili jogurt. Mjesta gdje se mogu probati burek i pite zovu se buregdžinice i mogu se naći u gotovo svim mjestima BiH.

Iako je najpoznatiji sarajevski burek, u skoro svakom gradu u Bosni i Hercegovini postoje burekdžinice u kojima možete degustirati ovo tradicionalno jelo.

Podijelite ovaj članak!