SARAJEVO, 21. mart 2018
Francuska organizuje na prve dane proljeća 2018. četvrto izdanje događaja "Goût de France » (Okus Francuske), na inicijativu francuskog Ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alaina Ducassea.
Širom svijeta danas će biti organizovane večere u cilju slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti : zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitete namirnica.
Više od 3.000 glavnih kuhara i restorana trebali bi učestvovati u tom događaju s vlastitim jelovnicima inspirisanim francuskom gastronomijom.
Ove godine, četiri restorana iz Sarajeva ponudit će svoje jelovnike inspirisane francuskom i bh. kuhinjom: Plava Prizma - hotel Radon, "4 Sobe gospođe Safije", "Druga Kuća" i "Klub Slovenaca".
Jelovnici se sastoje od obogaćenog aperitiva, predjela, jednog ili dva glavna jela, plate sireva, deserta i francuskih vina i šampanjca. Tokom cijelog dana, i pekara Mrvica će, na obje svoje adrese (Paromlinska i Stari grad), imati u ponudi francuski jelovnik.
Večere Okus Francuske će biti održan i u Mostaru u četvrtak, 22. marta, (restoran "Romanca") i Banjoj Luci, četvrtak 29. mart, restoran "Monogram".
Sve informacije u vezi s događajem i jelovnicima restorana dostupne su na stranici ba.ambafrance.org/okus-francuske i na facebook stranici Francuske ambasade u BiH: VIDEO, saopćeno je iz te ambasade.