[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/0404-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/100x73\/0404-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/11\/0404-1.jpg","size":"58.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Srđan Mandić za Start: Dosta je bilo podilaženja investitorima nauštrb građana

Srđan Mandić, potpredsjednik Naše stranke i kandidat "Četvorke" za načelnika opštine Centar u razgovoru za portal Startbih. ba, otkriva i pojašnjava šta građani ove opštine mogu očekivati ukoliko postane načelnik. U planu su parkovi, elementarna infrastruktura, ulice pretvorene u muzeje na otvorenom, podzemne garaže...

Ova kampanja protiče u specifičnim okolnostima uzrokovanim prije svega pandemijom. Kako protiče kampanja, kakva je situacija na terenu?

Podrškom građana i građanki sam prezadovoljan. Da nije pandemije, nema sumnje da bi građani u većoj mjeri bili na ulicama, da bi se organizovali skupovi i slično, ali i ovako sam, zajedno sa svojim timom, uspio obaviti stotine direktnih kontakata. Od razgovora na ulici s pojedincima, do predstavnika različitih udruženja građana. Nije bilo nikog ko rješenje svog problema ne vidi u promjeni općinske administracije, odnosno ko nerješavanje vlastitih problema ne vidi u opstrukcijama dosadašnje administracije s konkretnim dokazima za te tvrdnje. Za mnoge od tih problema zaista vam nije jasno kako je moguće da postoje u 21. vijeku i kako to da Općina nije odigrala svoju ulogu u njihovom rješavanju. Za rješavanje tih problema potrebno je samo malo dobre volje. Naravno, postoje i oni problemi čije rješenje iziskuje dugoročniji angažman ali dosad ni na tim pitanjima nije primjetan neki napor Općine. Obavili smo i desetine online kontakata. Postoji i podrška koja je i samoinicijativna. Može se pratiti preko službenih kanala Naše stranke i mojih. Radi se o tekstualnim i videoporukama niza javnih ličnosti iz Sarajeva i BiH ali i naših sugrađana koji nisu poznati ali čija je podrška iskrena i jednako draga i ohrabrujuća. U pozitivan rezultat ne sumnjam.

Šta su najveći problemi opštine Centar, šta se može konkretno uraditi u naredne 4 godine (ukoliko naravno postanete načelnik) i možete li nam navesti nekoliko većih kapitalnih projekata?

Što se tiče kapitalnih projekata, ja sam već rekao ključnu stvar. Za mene je kapitalno da omogućimo da svako domaćinstvo i najbogatijoj opštini u državi ima priključak na vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. O kakvim kapitalnim projektima ima bilo ko savjesti da priča dok stotinama naših sugrađana nisu riješeni elementarni uslovi za život. Naravno, nipošto moj angažman neće ostati na tom. Uporedo s rješavanjem tih problema, ići će se s rješavanjem drugih, ali svi oni se tiču uspostavljanja funkcionalnosti onoga nad čime Općina ima nadležnost. Recimo, jedna od tih stvari je transparentnost rada općinske administracije. To podrazumijeva mnogo stvari, ali evo dvije, jedna je digatalizacija općinskih usluga, a druga je prenos sjednica Općinskog vijeća za javnost. Dakle, to se tiče temeljnih uslova funkcionisanja. Dovođenje parkova u stanje za korištenje bez straha za vlastitu sigurnost ili zdravlje. Političari su nerijetko otuđeni od građana pa misle da građani nisu svjesni stanja u kojem žive i onda obećavaju nerealne stvari. Ja znam da građanima za početak treba samo da stvari budu ono za šta ih općinska administracija predstavlja: da park bude park, da trotoar bude trotoar, općinske službe da služe građanima i sl. Osim uspostavljanja funkcionalnosti, radit ćemo i na poboljšanju estetskog dojma pojedinih stvari ali i sticanja nekih dodatnih benefita od potencijala koje ne koristimo na adekvatan način. Evo jedan primjer. od ulice Kralja Tvrtka, ali i pojedinih ulica na Džidžikovcu, napravit ćemo muzeje na otvorenom. Uz uređenje fasada, postavljanjem info ploča o pojedinim objektima, ali i novom rasvjetom, život stanovnicima tih ulica ćemo učiniti ugodnijim te gostima Sarajeva dati priliku da vide i nauče više o našem gradu. Sasvim malo je potrebno da grad prodiše i to neću zvati kapitalnim, ali će učiniti da grad prodiše, a nakon toga sve ostalo.

0344-1.jpg
Srđan Mandić

 

Zbog niza državnih ili federalnih institucije na svojoj teritoriji opština Centar nije samo centralna opština glavnog grada nego čak i Federacije odnosno države. To međutim stvara i ogromne saobraćajne probleme. Građani često imaju osjećaj da vlasti ne osluškuju njihove potrebe ili to rade samo pro forme iako rješavanje nekih problema ne iziskuje velike investicije već samo bolju organizaciju. Jedan od primjera je svakako ulica Vrbanja, na potezu od tramvajske pruge do mosta Suade i Olge koja je u očajnom stanju iako se radi tek o 100-njak metara ceste, a u vrijeme špice je saobraćaj toliko zakrčen da se zbog sporog protoka nerijetko blokira čak i tramvajska pruga. Da li ste svjesni ovih problema?

Naravno. Općina se mora izboriti da bude aktivan učesnik u planiranju saobraćajne infrastrukture koja kroz nju prolazi. To se mora raditi u sadejstvu s drugim općinama ali i s višim nivoima vlasti, recimo kantonalnom. Treba raditi sve što je u interesu većine građana kantona i grada, ali nikad na štetu građana općine u kojoj se nešto radi. Načelnik je taj koji mora biti ta brana. Ja ću imati maksimalnu saradnju s drugim načelnicima, pogotovo s načelnicima četvorke, ali i s Vladom Kantona Sarajevo, tim više jer će i nju skoro voditi stranke Četvorke. Dakle, što se nadležnosti tiče, kod mene one nikad neće biti izgovor. Imam i konkretna rješenja. Recimo, kad je stajaći saobraćaj u pitanju, rješenje su velikim dijelom podzemne garaže. Jedna će biti na Merhemića trgu, a druga je moguća na platou Željezničke stanice, za šta će trebati dogovor s Općinom Novo Sarajevo, ali ona će daleko više koristiti stanovnicima Marijin Dvora koji pripada Općini Centar. Također, stanarima će u zakup biti ponuđeni prostori ispred zgrada gdje je to moguće a da ne ometa kretanje pješaka. Što se tiče saobraćajnih gužvi, one će velikim dijelom biti riješene poboljšanjem kvaliteta gradskog saobraćaja koji je na kantonalnom nivou. Kao Šestorka smo počeli intenzivno raditi na tome, a uskoro ćemo nastaviti kao Četvorka.

Parkovske i zelene površine, kao i dječija igrališta su također jedan od gorućih problema. Stiče se utisak da su vlastima „profitabilniji“ stambeno-poslovni objekti pa kontinuirano zanemaruju ostale potrebe građana?

Dosta je više bilo podilaženja investitorima nauštrb građana. Mi investitorima moramo olakšavati na druge načine. Evo, recimo, odmah mogu obećati da park na Crnom vrhu neće biti uništen zarad bilo kakve buduće gradnje, ali će biti sređen na način da počne privlačiti izletnike. Na isti način će biti sređena i Betanija i neotuđiva od građana. Radit ćemo na tome da Radićevu ulicu zatvorimo za saobraćaj i da tu bude park u kojem će se održavati kulturno-umjetnički sadržaji. Što se tiče parka Hastahana, angažovat ću tim najboljih advokata da se prvo vidi da li je moguće vratiti taj projekat na početak i onda postupiti u skladu s voljom građana da tu bude park. Dječija igrališta su ono što je u civilizacijskom smislu neupitno.  Svako dijete u Općini Centar će u neposrednoj blizini svog doma imati mogućnost da kvalitetno provodi vrijeme u igri, a uslove za tu igru, i u smislu sadržaja i u smislu sigurnosti, obezbijedit će Općina. Bilo kakva novogradnja neće biti moguća bez zadovoljenja infrastrukturnih uslova koji garantuju kvalitet života – kakvi su omogućavanje dovoljnog broja parking mjesta pa do ambulanti, vrtića i škola ako se radi o gradnji recimo cijelog novog naselja.

 Koliko ste zadovoljni podrškom i saradnjom „četvorke“ i može li neka usporedba u odnosu na „Šestorku“?

Prezadovoljan. Svaka od stranaka mi je pružila podjednaku podršku i to se osjeti. Na štandovima svih stranaka sam se pojavljivao i zaista bio dočekan kao njihov načelnik i od aktivista i od njihovih birača, pa čak i od predsjednika svih tih stranaka od kojih su svi, i to više puta, jako afirmativno govorili o meni i pozivali svoje birače da glasaju za mene kao za načelnika. Od srca sam zahvalan. Ja ću uistinu biti načelnik svih naših građana bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju. Nama je dosta podjela. Mi smo društvo koje su podjele urušile, zbog njih imamo sve manje stanovnika, podjele su uzrok diskriminacije, nepotizma, kronizma, korupcije, to je sve ono zbog čega u svakom smislu nazadujemo i demografski nestajemo. Toga smo svi svjesni i protiv toga smo se udružili, kao svojevremeno u Šestorki, sada u Četvorki. To je ta sličnost, taj temelj koji je ostao isti i koji je zdrav, a na zdravom temelju i gradnja će biti zdrava.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!