[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/xe.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/100x73\/xe.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/27\/xe.jpeg","size":"104.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Spektakl u Egiptu: Vikinzi na furiju

Treći put u istoriji, u četvrtfinalima svjetskih prvenstava u rukometu igraće dvije vanevropske selekcije.

I prethodna dva puta, to se desilo kad se šampionat održavao van Starog kontinenta - 1997. u Japanu su među osam najboljih bili Južna Koreja i Egipat, kojem je dvije godine kasnije u četvrtfinalu na domaćem terenu društvo pravila Kuba.

I sada, na 27. planetarnom šampionatu, dio rukometne elite je Egipat, baš kao i vicešampion svijeta iz 2015, Katar.

Obje selekcije su na „mala vrata” ušle u Top 8 - domaći su izborili remi protiv Slovenaca, koji su ih optužili da su ih otrovali, a tim Valera Rivere je na kubanski pogon (blistali Frankis Marso i Rafael Kapote) poslije preokreta porazio Argentinu i dočekao poraz Hrvatske.

Nokaut fazu otvaraju Egipat i aktuelni šampion, Danska.

- Ulazak u četvrtfinale je veliko dostignuće, ali želimo da odemo još dalje. Pripremićemo se za Dansku i vidjeti šta nas čeka dalje - rekao je pivot „faraona” Ibrahim el Masri.

Derbi će igrati dvostruki uzastopni prvak Evrope Španija i srebrna selekcija sa dva posljednja SP, Norveška.

- Možemo da osvojimo titulu, ali smo svjesni da će Norveška biti veliki izazov. Nivo igre na ovom šampionatu je sličan onome što smo prikazivali na Evropskom prvenstvu - istakao je legendarni kapiten „crvene furije”, 39-godišnji Raul Entrerios.

Francuska, uz Dansku jedina selekcija koja je upisala svih šest pobjeda, sudariće se sa Mađarskom.

- Teško je igrati protiv prvog favorita prvenstva, ali želimo pobjedu i vjerujem da imamo šansu. Čeka nas teških 60 minuta, moramo da budemo potpuno fokusirani. Do sada smo odradili dobar posao i pokazali da možemo da se takmičimo sa svima - rekao je golman i kapiten Mađarske, Roland Mikler.

Parovi četvrtfinala - danas: Danska - Egipat (17.30), Francuska - Mađarska (20.30), Španija - Norveška (20.30), Švedska - Katar (20.30).

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!