Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i prorijeđenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Jako su zdrave i omiljene u mnogim domovima i restoranima. Smrčak sadrži visok nivo antioksidanata, pomoću kojih se bori protiv slobodnih radikala (nestabilne molekule ili joni velike reaktivnosti), koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa dijelovima ćelije, pri čemu dovode do biohemijskih, strukturalnih i funkcionalnih poremećaja.
Ova gljiva poboljšava i rad jetre, a blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sistem. Smrčak koriste i kao dijetalnu hranu, jer je bogat vlaknima.
Vitamini i minerali, koji se nalaze u smrčku poboljšavaju gustinu kostiju, rad srca i povećavaju životnu energiju. Ova divlja gljiva cijenjena je i zbog zanimljivog izgleda.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.