[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/l-d82d8d6bcdd370a4a6fd08e4f7405cd7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/100x73\/l-d82d8d6bcdd370a4a6fd08e4f7405cd7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/l-d82d8d6bcdd370a4a6fd08e4f7405cd7.jpg","size":"44.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenski parlament konstitutivnu sjednicu počeo minutom šutnje

U Ljubljani je u tijeku konstitutivna sjednica novoga saziva parlamenta, na kojoj će se potvrditi mandati novih zastupnika i zastupnica Državnog zbora, temeljem izbora održanih 24. travnja.

Na početku sjednice zastupnici su na poziv predsjednika države Boruta Pahora minutom šutnje izrazili poštovanje i sućut žrtvama jučerašnje nesreće u kemijskoj tvornici Melanin u Kočevju.

U svom je obraćanju devetom sazivu Državnog zbora od stjecanja državne samostalnosti Pahor kazao da zahvaljuje odlazećem premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi s kojom je dobro surađivao na njenom radu u zahtjevnim okolnostima u kojima je djelovala, zaželio dobar rad novoizabranim zastupnicima, te želju da buduća vlada koju će formirati Robert Golob što prije počne djelovati.

Pahor je kazao da su političke i druge razlike u Sloveniji "naše bogatstvo ako se tim razlikama pravilno postupa", te ako ih izabrani predstavnici naroda u svom djelovanju koriste na pravi način i "međusobno se poštuju i usklađuju".

S obzirom da je Robert Golob na izborima 24. travnja sa svojom strankom Pokret Sloboda dobio uvjerljivu relativnu većinu u 90-članom parlamentu u kojemu ima 41 zastupnika, te dogovorio koalicijsku suradnju sa Socijalnim demokratima (SD) i Ljevicom (L), Pahor je rekao da on kao predsjednik države neće odugovlačiti s predviđenim rokovima koje mu pružaju ovlasti nego da će mandatara za sastav nove vlade u parlament nakon formalne konzultacije sa strankama uputiti već u ponedjeljak 23. svibnja.

To  znači da bi nova koalicijska vlada koju namjerava sastaviti Golob mogla biti najprije potvrđena u parlamentu, a onda i početi djelovati već u prvoj polovici idućeg mjeseca, prenosi Hina.

Zastupnici će na današnjem konstitutivnom zasjedanju izabrati predsjednika, odnosno predsjednicu parlamenta, te tri potpredsjednika, i početi postupak oblikovanja radnih tijela.

Za predsjednicu parlamenta stranka Pokret Sloboda predložila je svoju članicu i novoizabranu zastupnicu Uršku Klakočar Zupančič, čime će u Sloveniji po prvi put to mjesto zauzeti jedna žena.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!