[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/l-8579d8b82ba84b4218b23c48ad3c661c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/100x73\/l-8579d8b82ba84b4218b23c48ad3c661c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/13\/l-8579d8b82ba84b4218b23c48ad3c661c.jpg","size":"98.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Jandroković: Tuđman je bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je, govoreći o 100. obljetnici rođenja Franje Tuđmana, istaknuo kako je on bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost, koji je okupio hrvatski narod i znao ga voditi.

 

“Tuđman je bio povjesničar i državnik, koji je svoju viziju pretočio u stvarnost. Čovjek koji je cijeli svoj život posvetio borbi za suverenu i neovisnu Hrvatsku. Znao je kako voditi hrvatski narod, ljudi su to prepoznali i vjerovali su Tuđmanu”, poručio je Jandroković na Mirogoju, gdje je predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je položilo vijence na grobu prvog hrvatskog predsjednika.

Tuđman je postavio temelje moderne Hrvatske, pa je važno upoznati mlade s njegovim likom i djelom. “Njegovo geslo da uvijek i ispred svega moramo misliti o interesima Hrvatske i hrvatskog naroda mora voditi i političare danas”, rekao je Jandroković. 

Komentirajući dva obilježavanja Tuđmanove obljetnice, ustvrdio je da iza obilježavanja u Vukovaru stoje političke opcije koje nemaju veliki postotak potpore hrvatskih birača. 

“Tuđman je utemeljitelj HDZ-a, od njega smo naučili da budemo široki u shvaćanju politike, da okupljamo i budemo uključivi, a ne isključivi kao pojedinci koji su se odlučili na ovakvu vrstu obilježavanja”, kazao je.

Dodao je kako je zahtjev da se obilježavanje održi u sabornici odbijen jer ga je podnijela jedna komercijalna televizija, koja nikako ne ostvaruje pravo na korištenje tog prostora. 

Današnji HDZ slijedi Tuđmanovu politiku. “Pokušavamo i činimo to, dobiti širinu koju neki ne prepoznaju”, poručio je. 

Jandroković je također komentirao jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o SDP-ovu prijedlogu zakona o pobačaju poručivši da se u ovom mandatu najvjerojatnije neće ići u njegove izmjene.  

“Ovo je vrlo zahtjevno i kompleksno vrijeme s obzirom na epidemiju i rat u Ukrajini. Moramo voditi računa o stabilnosti Hrvatske, ne ići s temama koje izazivaju nove podjele”, rekao je.

Smatra da su lijeve političke opcije "iskoristile osobnu tragediju i dramu trudnice Mirele Čavajde" kako bi progurale novi zakon o pobačaju, a SDP-ov prijedlog zakona je “nedorečen” pa sigurno neće proći u Saboru.

Objašnjavajući zašto Sabor još uvijek nije ispoštovao preporuku Ustavnog suda da se osuvremeni aktualni zakon o pobačaju, koji je donesen prije više od 40 godina, Jandroković kaže da je, kada se “stave na vagu” te preporuke i podjele koje bi rasprava izazvala u društvu, bolje ne napraviti ništa. 

Osvrnuo se na Čavajdin slučaj, koji je jučer potaknuo prosvjede za osiguravanje dostupnosti zdravstvenih usluga ženama diljem Hrvatske, poručivši kako svi trebamo suspregnuti svoje političke reflekse i voditi računa o dobrobiti i patnji koju ta žena prolazi. 

Ipak, kazao je, nije dobro temeljem tog primjera "izgraditi priču koja se pokušavala izgraditi u posljednjih par dana”, prenosi Hina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!