[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/23\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/23\/100x73\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/23\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","size":"37.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenija: Vladini bonusi liječnicima za cijepljenje 'neetički' ?

Najnoviji prijedlog slovenske vlade prema kojem bi obiteljski liječnici dobivali bonuse na plaću iz državnog proračuna prema broju pacijenata koje su uvjerili da se cijepe naišao je na različite reakcije, pa i protivljenje nekih liječnika.

Radi se o etički izrazito spornoj praksi, takva bi financijska stimulacija otvorila Pandorinu kutiju u medicini, naveo je u svom komentaru Igor Muževič, predsjednik sindikata obiteljskih liječnika.

Po njegovim je riječima osnova medicine u odnosu povjerenja između liječnika i pacijenta, što bi se financijskim stimulacijama narušilo, prenijela je Hina.

Takvo bi nagrađivanje u načelu dovelo do situacije da pacijent ne bi znao da li mu cijepljenje, a potencijalno i neki drugi način liječenja ili zahvat, liječnik preporučuje zbog zdravlja ili svoje nagrade, ocijenio je Muževič za medije.

Mediji prenose kako su prijedlogom "ogorčeni" i mnogi drugi liječnici jer im je važnija etika od novca i žele više vremena posvetiti svojim pacijentima.

Vlada Janeza Janše u četvrtak je prihvatila projekt kojim želi povećati sada nisku procijepljenost stanovništva novčanom stimulacijom liječnika i medicinskih sestara u njihovu timu, koji bi bili uspješni u uvjeravanju svojih pacijenata da se cijepe protiv Covida-19.

Taj je prijedlog na razmatranje poslala i liječnicima obiteljske medicine, a reakcije su različite.

Za one koji bi bili najuspješniji u cijepljenju svojih pacijenata, ovisno o tome koliko ih cijepe, projektom su predviđene financijske nagrade, odnosno bonusi od 10 do 20 posto na bruto plaću kao dodatak na radnu uspješnost, osobito ako se radi o pacijentima starijim od 50 godina, koji su ranjiva skupina za obolijevanje od Covida-19, a mnogo ih se još nije cijepilo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!