[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/koronavirus-ilustracija-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/100x73\/koronavirus-ilustracija-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/koronavirus-ilustracija-1.jpg","size":"64.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenija u narančastoj zoni, Janša najavio skori kraj epidemije

Slovenija je u zadnja 24 sata potvrdila 122 zaraze covidom uz 4,5 posto pozitivnih među testiranima, a poboljšanje epidemiološkog stanja potvrđeno je time da je po kriteriju Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) iz crvene prešla u tzv. "narančastu" fazu, objavila je u petak slovenska vlada.

U slovenskim bolnicama trenutno je 165 covid pacijenata, sedam manje nego dan ranije, a četiri oboljela pacijenta umrla su u zadnja 24 sata, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek novooboljelih u jednom danu pao je na 178, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika pala je na 146, što ispunjava kriterije da Slovenija ulazi u narančastu fazu epidemije, po kriterijima ECDC-a, objavio je Institut za javno zdravlje (NIJZ).

"Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena", naveo je na svom Twitter računu premijer Janez Janša, komentirajući nove podatke o zarazama i broju do sada cijepljenih jer je do sada cijepljeno 753 tisuće ljudi, dok je svim potrebnim dozama cijepljeno 24,9 posto stanovništva, a u populaciji starijih od 50 godina njih 47,2 posto.

Osim toga, Janša je naveo da među one koji su zaštićeni od obolijevanja treba pribrojiti i one koji su već bili zaraženi i preboljeli infekciju, što stvara još više prostora za optimizam.

Kako prenose mediji, vlada je najavila da uredbom više neće produžavati stanje epidemije Covida-19, a sadašnja se odnosi na razdoblje koje istječe 15. lipnja.

Unatoč tome, epidemiolozi su vladi predložili da odgodi nova popuštanja mjera, pa će većina onih koji su sada na snazi vrijedit i sljedećih tjedana, a neka i preko ljeta, a uvjeti za neke događaje i aktivnosti moći će se popuštati samo za cijepljene, one koji su Covid preboljeli, te za osobe s negativnim testom.

Ovog tjedna počela je i kampanja masovnog cijepljenja bez najave i naručivanja u domovima zdravlja u većim gradovima, a vlada je objavila da će se to nastaviti i ubuduće, akcijom "otvorenih vrata" u centrima za cijepljenje, dva puta na tjedan.

Vlada se je za sistem masovnog  cijepljenja bez poziva odlučila jer je taj način "Slovencima očiti bliži", kazao je u petak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši kako se trenutno povoljna epidemiološka slika može pripisati u prvom redu uspješnom cijepljenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!