Čokolada je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, a nova studija iz Danske upućuje na to da redovita konzumacija ove poslastice može pomoći da se spriječi razvoj atrijske fibrilacije, tipa nepravilnog srčanog ritma.
Otkriveno je da odrasli koji su jeli čokoladu barem jednom mjesečno - ili češće od toga - imali brzinu atrijske fibrilacije koja je bila 10 do 20 posto niža od onih koji su jeli čokoladu manje od jednom mjesečno, prema rezultatima objavljenim u časopisu Heart.
Atrijska fibrilacija je stanje u kojem dvije gornje komore srca, poznate kao atrija, ne kucaju istim tempom kao dvije donje komore srca, što rezultira nepravilnim kucajem srca. Stanje povećava rizik od moždanog udara, zatajenja srca i kognitivnih poremećaja.
Istraživanje je pokazalo da su najsnažniji ukupni učinci vidljivi kod muškaraca i žena koji su jeli 30 grama čokolade, dva do šest puta sedmično, izjavio je glavni autor studije Elizabeth Mostofsky, istraživač na Harvardu.
Fibrilacija atrija veoma je česta, pa je važno utvrditi učinkovite načine za sprječavanje razvoja ovog stanja, napisali su istraživači u svojoj studiji. Dvije prethodne studije razmatrale su vezu između konzumacije čokolade i rizika od razvoja atrijske fibrilacije, no rezultati iz obje studije sugerišu da svaka pronađena povezanost može biti slučajnost.
Za razliku od ranijih istraživanja, čiji su sudionici bili samo muškarci ili samo žene, nova studija uključivala je i muškarce i žene. Nova je studija uključivala i odrasle osobe kojima je klinički dijagnosticirana atrijska fibrilacija umjesto ljudi koji su sami prijavili stanje, kao što je to bio slučaj s prethodnim studijama.
U novoj studiji istraživači su analizirali podatke prikupljene kod više od 55.000 odraslih osoba u dobi između 50 i 64 godine u Danskoj. Svi su bili sudionici učesnici u tekućoj studiji pod nazivom Danska dijeta, zdravstvena studija i studija o raku.
Kada su se sudionici prvi put angažirali za studiju između 1993. i 1997. godine, ispunili su detaljni upitnik o prehrambenim navikama. Jedno od tih pitanja je bilo koliko često je sudionik jeo čokoladu tijekom protekle godine. Istraživači su otkrili da je više od 3.300 odraslih osoba dijagnozirano sa atrijskom fibrilacijom ili atrijalnim zagušenjem (stanje u kojem srce kuca brže nego inače) tijekom 13,5 godina.
Kada su istraživači uzeli u obzir i druge čimbenike koji mogu utjecati na razvoj atrijske fibrilacije ljudi, kao što su unos alkohola, pušenje, pretilost, povišeni krvni pritisak i nivo holesterola, istraživanje je pokazalo povezanost između umjerenog unosa čokolade i manjeg rizika razvoga atrijske fibrilacije.
Studija ne dokazuje da postoji uzročno-posljedični odnos između konzumiranja čokolade i smanjenog rizika atrijske fibrilacije. I premda nije poznat tačan mehanizam kako čokolada može spriječiti atrijsku fibrilaciju. Moguće je da spojevi u čokoladi pod nazivom flavonoidi mogu imati ulogu u tome, navode istraživači.
Flavonoidi imaju protuupalno i antioksidativno svojstvo. Oni mogu smanjiti upalni proces u tijelu, smanjujući ljepljivost krvi i dovodeći do manje ožiljaka u vezivnom tkivu. Svi ovi čimbenici mogu pomoći da se spriječi fibrilacija atrija.
Rezultati su pokazali da je za žene najveća povezanost bila kod onih koje su jele 30 grama čokolade, jednom sedmično – taj je nivo potrošnje bio povezan s 21 posto nižim rizikom od atrijske fibrilacije. Za muškarce, najsnažnije utjecaj je vidljiv kod onih koji su jeli dva do šest 30 gr čokolade dva do šest puta sedmično. Oni su imali 23 posto niži rizik od atrijske fibrilacije.
Ipak, istraživači ove studije upozoravaju da čokolada koja se prodaje u Europi općenito ima veći sadržaj kakao-a nego čokolada koja je dostupna u Sjedinjenim Državama.
Sve u svemu, razultati su pokazali da, u poređenju sa nekim drugim izborima za grickalice, umjereni unos čokolade može za srce biti zdrava hrana- ali treba obratiti pažnju kod odabira čokolade, i birati onu sa većim udjelom kakao-a, koja ima više zdravstvenih prednosti.
Ljudi koji su u studiji konzumirali čokoladu također su općenito bili zdraviji i imali su niže stope povišenog krvnog pritiska i dijabetesa nego osobe koje nisu jele čokoladu, a svi ti čimbenici mogu smanjiti vjerojatnost fibrilacije atrija.
Budući da će 25 posto odraslih razviti atrijsku fibrilaciju tijekom svog životnog vijeka, potrebno je utvrditi dodatne preventivne ciljeve, uključujući zdrav načina života, kako bi se smanjio rizik.