[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/30072001r.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/100x73\/30072001r.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/30\/30072001r.jpg","size":"110.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila niz zakona

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su u srijedu Zakon o mirnom okupljanju, a po žurnom postupku donesen je Zakon o javnim priredbama.

U nastavku 20. izvanredne sjednice, zastupnici su usvojili Zaključak o programu mjera s rokovima i odgovornim institucijama u oblasti javnog zdravstva Brčko distrikta BiH.

Zaključkom je precizirano 16 mjera koje se odnose na organizacijsko i kadrovsko jačanje, nabavu medicinskih aparata i donošenje akata koji trebaju urediti pitanja u oblastima gdje to nije urađeno, poput prikupljanja novčanih priloga u humanitarne svrhe.

Za realizaciju Zaključka s utvrđenim rokovima zaduženi su Vlada, nadležni Odjel za zdravstvo i ostale usluge, Fond zdravstvenog osiguranja i Javna zdravstvena ustanova "Zdravstveni centar Brčko", priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Distrikta.

Nakon 20. izvanredne, 66. redovita sjednica počela je razmatranjem Informacije u svezi s aktivnostima kriznog stožera Brčko distrikta BiH u svezi s prevencijom zarazne bolesti coronavirusa.

U prvom čitanju usvojen je Nacrt zakona o udrugama i fundacijama kojim se nastoji urediti oblast dodjele dotacija. Donesena je odluka da se između dva čitanja o ovom zakonu 3. rujna 2020. godine obavi javna rasprava. Kao prateći zakon usvojen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama kojim se uvodi inspektor za udruge i fundacije.

Usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina o kojem će, također, između dva čitanja, biti obavljena javna rasprava koja je zakazana za 8. rujna 2020. godine.

Zastupnici su usvojili Zakon o mirnom okupljanju, a po žurnom postupku donesen je Zakon o javnim priredbama.

- Ovo su veoma bitni zakoni za građane Brčko distrikta i našu zajednicu, a na koje se dugo čekalo. Trebalo je puno prije donijeti Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina i posebno Zakon o udrugama i fundacijama, koje smo nakon duge rasprave usvojili u prvom čitanju. Uvjeren sam da ćemo u drugom čitanju imati kvalitetne zakone na dobrobit svih građana - rekao je Ivo Filipović, dopredsjednik Skupštine.

Po žurnom postupku donesen je Zakon o izmjeni Zakona o stečaju, a usvojeni su i Zakon o izmjeni Zakona o prostornom planiranju i građenju  i Zakon o dopuni Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o vodama odloženo je, kako bi se prethodno pribavila mišljenja zainteresiranih strana i obavila prethodna javna rasprava. Odloženo je i usvajanje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o poticaju u gospodarstvu.

Skupština je sinoć prekinula sjednicu koja će biti nastavljena u ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. godine.

- Skupština Brčko distrikta po Poslovniku ima kolektivni odmor tijekom kolovoza ali smo se opredijelili da radimo idućeg tjedna i u ponedjeljak ćemo nastaviti ovu sjednicu, a u četvrtak smo planirali izvanrednu sjednicu zbog rebalansa proračuna – izjavio je dopredsjednik Filipović, navodi se u priopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!