[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/fna-85889.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/100x73\/fna-85889.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/fna-85889.jpg","size":"353.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Školovanje po IB programu daje mogućnost studiranja na prestižnim univerzitetima

Do 21. septembra učenici IB, međunardnog programa obrazovanja, koji ove godine obilježava 50. godišnjicu postojanja, a koji se u Drugoj gimnaziji Sarajevo realizuje posljednjih 18 godina, postavit će svoja rješenja u vidu tekstova, ilustracija, videa ili fotografija na Twitteru i Instagramu, gdje će njihovi radovi tako postati dio globalne #generationIB mape.

Aktivnosti se sastoje od identificiranja pozitivnih i negativnih strana migracija, lokalno i globalno, posjete Informativnom centru bivšeg ICTY-a u Vijećnici, detektovanju lažnih vijesti kod u vezi s migrantima, presude Haškog tribunala, kao i sve prisutnije lažne vijesti iz nauke.

Ovom prilikom učenici IB programa širom svijeta pozvani da se priključe #generationIB događaju kako bi pokazali svoje inovativne ideje, te ponudili rješenja za neke od aktuelnih svjetskih problema.

IB program Druge gimnazije Sarajevo je odabrao temu Citizenship and responsibility #citizenshipIB koja se odnosi na migracije, ekonomiju, konflikte, slobodu govora, odgovornost novinara, lažnih vijesti, te korištenja i zloupotrebe socijalnih medija.

Nakon odslušanih predavanja učenici imaju mogućnost uključivanja u rad timova, za svaku pojedinačnu temu, unutar kojih će identificirati problem u BiH za određenu temu, osmisliti zadatak i ponuditi rješenje.

Učenici sa obrazovanjem i diplomom IB programa, istaknuto je, dobivaju stipendije i mogućnost da studiraju na prestižnim svjetskim univerzitetima.

Druga gimnazija Sarajevo je prva škola u Bosni i Hercegovini koja je uvela školovanje po IB diploma programu i jedina škola koja nudi učenicima prvih i drugih razreda IB Middle Years program. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!