[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/bjelasnica29.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/100x73\/bjelasnica29.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/12\/bjelasnica29.jpg","size":"122.82","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Ski centar Bjelašnica - U planu aplikacije za evropska i svjetska takmičenja

Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 ima u planu i interesu da ponovno pokrene aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja u brzim disciplinama što bi bilo od velikog značaja za promociju Bjelašnice kao Ski centra, ali i Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Kako ističu iz tog preduzeća, ZOI‘84, Ski klubovi, inicijative i struka uopće mogu za relativno kratko vrijeme od ski centra Bjelašnica-Igman napraviti atraktivnu skijašku destinaciju.

 - Prije svega potrebno je razumijevanje na svim nivoima vlasti, politika mora stvoriti preduslove da se ti procesi pokrenu i onda se skloniti i prepustiti sve ostale radnje struci. Razvojne projekte je neophodno ispravno postaviti, da bi nakon realizacije bili doprinos društvenoj zajednici a ne teret kao što je trenutno, u suprotnom možemo završiti sa još jednim neupotrebljivim četverosjedom - ističu iz ZOI“84.

Kako je rečeno Feni iz Uprave tog preduzeća, na stazama na Bjelašnici mogu se održati izuzetno kvalitetna takmičenja u disciplinama super-G i spust, te u saradnji sa Skijaškim savezom BiH i uz resurse Ski centra moguće je napraviti veliki iskorak i promovisati centar na najbolji mogući način.

Također podsjećaju da su 2013. godine uspješno održane test utrke za EC (Europa kup) u disciplini super-G koje su ocijenjene izuzetno kvalitetnim i bile su uvrštene u kalendar EC, ali nažalost zbog niza razloga nisu uspjeli održati utrke 2014. godine.

S obzirom na investiciona ulaganja 2017.-2020. kojim je modernizovan vertikalni transport te izgrađen sistem vještačkog osnježenja koji može obezbijediti potrebne uslove za održavanje EC, u ZOI'84 smatraju da u ovom momentu mogu pružiti kvalitetnu uslugu koja zadovoljava sve standarde FIS-a.

Trenutno na Bjelašnici postoje dvije homologizirane staze za alpsko skijanje: staza za slalom (muškarci i žene) i staza za veleslalom (muškarci i žene). Neophodno je formirati Odbor za izradu studije, strategije i aplikacije za održavanje skijaških kupova, a aktivnosti na tome su već pokrenute te će biti prezentovane u narednim sedmicama.

- Ovo je vjerovatno najbolji način da se uz minimum investicionih ulaganja stvore nove vrijednosti uz osigurani dugoroćni povrat investicije i brendinga, ne samo Ski centra Bjelašnica već i države Bosne i Hercegovine - navode iz KJP ZOI’84.

Na olimpijskoj Bjelašnici u toku je četvrta sezona od investicije u vertikalni transport i osnježenje, te se od tada za svaku sezonu tvrdi da je "najbolja do sada" i, kako naglašavaju iz Uprave ZOI“84, zaista tako jeste.

- Vrhunac imamo ove godine. Dokazalo se da i kada nema prirodnih padavina, vještačko osnježenje može spasiti sezonu. To je dobar pokazatelj da ulaganje u infrastrukturu Ski centra vrši povrat uloženog i stvara novu vrijednost. Od 2011. godine koristimo isti sistem izrade ski karata, imamo baze podataka i pratimo kretanje skijaša. Moć brojke je stvarna, a statistike nedvojbeno ukazuju da pored konstantnog rasta broja individualnih korisnika iz godine u godinu i sama ponuda ski karata je oko 30 posto veća, odnosno skijaš u jednom danu danas može preći 30 posto više staza nego što je to bilo moguće dok je kičma centra bio stari trosjed - navode iz KJP ZOI"84.

Dodaju kako konstantnim rastom broja korisnika i obima posla Ski centar Bjelašnica je već na granici svojih kapaciteta budući da su pretrpane staze i sredstva vertikalnog transporta.

Kako naglašavaju, prostora za rast ima još mnogo te ispravnim investicijama u izgradnju novih staza i žičara, kao i modernizacijom zastarjelih vučnih liftova bi se otvorilo sasvim novo poglavlje u daljnjem razvoju Ski centra.

- Ski područje ima neosporiv potencijal, koji ostaje neiskorišten u pogledu prikladnosti korisnicima. U poređenju sa centrima u zapadnoj Europi, ski područje je zastarjelo, a razvoj centra mora obuhvatiti moderni koncept izgradnje skijaških staza, vertikalnog transporta i pratećih sadržaja. Da bi se dosegao nivo evropskih centara, neophodno je imati izbor u okviru urbanog planiranja kako bi se centar mogao izgraditi. Razvoj Ski centra i urbano planiranje stoga moraju pokazati stvarnu vrijednost i kvalitet proizvoda - zaključuju iz ZOI“84.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!