[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/skaka-tirana-kljuc-grada.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/100x73\/skaka-tirana-kljuc-grada.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/skaka-tirana-kljuc-grada.jpg","size":"423.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Skaki uručen ključ glavnog grada Albanije

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravio je u službenoj posjeti Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se susreo sa gradonačelnikom Erionom Veliajom te mu je uručen ključ tog pobratimskog grada.

Glavni grad BiH i Tirana su pobratimski gradovi još od 1996. godine i njeguju bliske odnose. Ova posjeta je najava dodatnih napora u realizaciji zajedničkih inicijativa, bližem povezivanju te snažnijoj međusobnoj podršci u oblasti međunarodne saradnje.

Gradonačelnik Skaka se zahvalio domaćinu na ukazanoj časti, ističući kako Sarajevo i Tirana dijele evropsku budućnost i izrastaju u istinske evropske metropole i regionalne centre.

- Posebna je ovo čast za mene lično, ali i za sve građane Sarajeva. Naši gradovi se ubrzano razvijaju i moramo unaprjeđivati odnose, saradnju i okvir kroz koji se povezujemo. Glavni gradovi nisu samo ključni generatori ekonomskog razvoja, nego mogu i trebaju biti lideri u otvaranju političkih procesa i regionalnog približavanja. U tome vidim naše buduće ojačano partnerstvo - istaknuo je Skaka.

Gradonačelnik Skaka i Veliaj su tokom radnog sastanka zvaničnih delegacija razgovarali o konkretnim projektima saradnje u turizmu, razmjeni iskustava u korištenju evropskih fondova te razvojnim mogućnostima, a razmijenjene su i ideje o zajedničkom nastupu prema stranim tržištima.

Gradonačelnik Tirane se posebno zanimao sa uspješna iskustva Sarajeva u vezi s izgradnjom i funkcijom Trebevićke žičare.

Također, bilo je govora i o boljem iskorištavanju prilika iz procesa 16+1 koji je uspostavio određeni okvir za zajedničko djelovanje regionalnih prijestolnica sa stranim investitorima, a uoči predstojećeg samita.

Zvaničnom susretu delegacija prisustvovao je i počasni konzul BiH u Albaniji Fikret Klarić, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!