[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/1209-eu-bih-autstrija-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/100x73\/1209-eu-bih-autstrija-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/1209-eu-bih-autstrija-markica.jpg","size":"315.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Pammer: Austrija je opredijeljena za širenje EU, iako neke članice nisu

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer izjavio je jutros u Sarajevu da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Evropske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene.

Na konferenciji "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU", Pammer je rekao da se BiH sada priprema za izbore što predstavlja važan moment i nada se da će dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i evropskog puta. 

Pojasnio je da će se na konferenciji razgovarati o važnim unutrašnjim i vanjskim pitanjima na putu ka EU i šta širenje Unije znači, je li još uvijek poželjno ili nije, te šta treba uraditi na tom planu. 

- Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizovali ovu konferenciju da razgovaramo o tome šta je neophodno, šta je moguće, a šta nije - rekao je Pammer.

Priznao je da unutar EU ima različitih snaga od kojih su neke više a neke manje za daljnje širenje Unije jer je taj proces u prošlosti bio ambivalentan. 

Pammer je naveo da trenutno u EU postoje tenzije između zapada i istoka, te sjevera i juga, ali i da sama Unija mora biti sposobna da primi nove članice kao što one moraju biti spososbne da provedu evropske pravila.

Konferencija je okupila kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutovali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!