[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/12\/livno-sir.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/12\/100x73\/livno-sir.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/12\/livno-sir.jpg","size":"342.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju potvrđuju i posljednje nagrade koje je kompanija "Eko sir Puđa", vlasnika Tomislava Puđe, osvojila na Balkanskom festivalu sira.

Od male lokalne firme "Eko sir Puđa" kroz nekoliko godina porasla je do prepoznatljivog brenda u zemlji i regiji te sada rekonstruira i proširuje svoj proizvodni objekt.

Livanjski sir punomasni je tvrdi sir za rezanje i ribanje koji se proizvodi od miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka, zrije pod prirodnom korom na prirodan način, a odlikuju ga puni okus i miris te specifična i dobro izrađena pikantnost.

Sir "livanjac", mlađi brat livanjskog sira, nastao je kao originalni proizvod obitelji Puđa, a rezultat je dugogodišnje proizvodnje sira u obitelji, kada se kuhao oslanjajući se samo na vlastita osjetila i iskustvo uz peć bez posebnih pomagala i strojeva, pa mu ta originalna obiteljska receptura daje poseban okus, miris i teksturu.

Ovčji sir s ovih područja pravi je rudnik minerala, vitamina, aminokiselina, intenzivnog mirisa i pikantnog okusa, kažu iz kompanije Eko sir Puđa.

"Nepregledni pašnjaci ovog dijela BiH, prepuni ljekovitog bilja već stoljećima prehranjuju ovce pramenke, male vunene tvornice najkvalitetnijeg mlijeka, a isto vrijedi i za koze i kozji sir koji se odlikuje specifičnim mirisom i okusom", kazali su iz kompanije Eko sir Puđa.

Ova kompanija je kroz suradnju s USAID/Sweden FARMA II projektom osigurala nove tehnologije u kontroli kvalitete mlijeka kod farmera, a nove prakse i efikasniji mehanizmi zaštite osiguravaju dugotrajnu suradnju i povjerenje koje je ključno za proizvođača, ali i za zajednicu, stoji u priopćenju Projekta razvoja poljoprivrede i poljoprivrednog poduzetništva "FARMA II".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!