[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/13\/l-4ec84376f6b82d1b97dfebd390468bf6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/13\/100x73\/l-4ec84376f6b82d1b97dfebd390468bf6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/13\/l-4ec84376f6b82d1b97dfebd390468bf6.jpg","size":"62.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Simulacijom sudskog postupka okončana "Pravna klinika iz okolišnog prava" u Zenici

Simulacijom sudskog postupka svečano je okončan projekt “Pravna klinika iz okolišnog prava”, koji je u proteklih pet mjeseci realizirala Nevladina organizacija Evropska udruženje studenata prava (ELSA) Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (UNZE).

Predsjednica ELSA Zenica Aida Rihić, studentica četvrte godine UNZE-a, istakla je kako je cilj projekta “naobrazba studenata prava u pogledu okolišnih prava, kao i mogućnost sticanja dodatnih vještina i znanja iz ovog područja”. ELSA Zenica osnovana je 2017. godine.

- S obzirom na to da smo svjesni koliko postoji okolišnih problema, kako na našem lokalnom, tako i na državnom nivou, svjesni smo da trebamo djelovati te kao nevladina organizacija trebamo se potruditi da dodatno razvijemo svijest o ovom problemu, kao i da razvijemo naobrazbu naših studenata prava - kazala je Rihić.

Sudski postupci iz oblasti okolišnog prava, napomenula je, sve su češći slučajevi pa se studenti, a budući pravnici i na ovakav način pripremaju za zastupanje u takvim postupcima.

- Simulacija suđenja upravo i jeste kruna ovog projekta, kroz koji su studenti uspjeli da razviju sebe i svoje vještine u zastupanju u predmetima koji se tiču okolišnog prava - podvukla je Rihić.

Na javni poziv, dodaje, javilo se 20 studenata i studentica tog fakulteta, koji su kroz proteklih pet mjeseci pohađali predavanja eminentnih stručnjaka na teme iz okolišnog prava, a imali su mogućnost da se prijave i za simulaciju sudskog postupka kojim je predstavljen slučaj koji je pred Evropskim sudom za ljudska prava.

- Ovakva vrsta projekata je vrlo značajna, s obzirom na to da na fakultetu nemamo kao predmet praksu pa kroz ovakve projekte imamo mogućnost da naučimo nešto novo i da steknemo iskustvo. Da vidimo, u stvari, kako to izgleda pravo u praksi…

Kroz ovo suđenje, mogu reći da sam pravo još više zavoljela - kazala je Hana Kulović, studentica druge godine Pravnog fakulteta UNZE-a, koja je bila jedna od četvero učesnika današnje simulacije sudskog postupka te koja je u postupku predstavljala odbranu.

Kroz ovakav projekt su, ističe, učili “kako da koriste pravnu argumentaciju, kako da govore i kontrolišu svoj govor” te da uvjere sudije u ispravnost svojih stavova.  

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, a kompanija “Vispak” Visoko osigurala je nagrade za najbolje studente, koji su danas i simulirali sudski postupak.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!