[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/09\/sebija-rektor.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/09\/100x73\/sebija-rektor.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/09\/sebija-rektor.png","size":"651.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

SENAT ODLUČUJE: Hoće li Sebija Izetbegović ostati bez akademskog zvanja?

Piše: Senka KURT(interview.ba)

Akademska karijera direktorice Kliničkog centra u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović u četvrtak će se naći na prekretnici.

Naime, na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) njoj bi moglo biti oduzeto akademsko zvanje.

Pod uvjetom da se članovi Senata (dekani svih fakulteta i direktori naučno istraživačkih institucija) budu čvrsto držali dokaza i Zakona o visokom obrazovanju KS.

Sjednicu Senata zakazao je, nakon što su stigli zahtjevi dva dekana iz medicinske grupacije, rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj.

Kako Interview saznaje upravo će diploma Sebije Izetbegović biti povod vanrednoj sjednici. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju KS Senat ima mogućnost oduzimanja nelegalno i pritivzakonito stečene diplome.

Ja, i?

I šta će biti u četvrtak, pitamo dobroupućenog izvora našeg portala:

– Po svemu sudeći utvrdit će se ono što već duže javnosti argumentirano prezentiraju mnoge institucije. Utvrdit će se da Senat ima sve argumente i dokaze da dr. Izetbegović oduzme akademsko zvanje .

To, između ostaloga znači da članovima Senata neće biti moguće prezentirati Izvod iz knjige izvršenih nostrifikacija. Kao ni ekvivalent priznanja dostignutih nivoa obrazovanja.

Razlog je prost – s Medicinskog fakuteta u Sarajevu, kako saznajemo, nisu na spisku onih koji su nostrificirali diplome,  postdiplomske, doktorate od 1996. – 2010. našli ime dr. Izetbegović.

Nema je ni na spisku i onih koji su nešto ispita polagali u inozemstvu.

Podsjećamo, Interview. ba je prvi objavio, još u septembru 2021., da se uvidom u matične knjige Medicinskog fakulteta u Sarajevu ne može utvrditi da je direktorica KCUS-a ikada upisala magistarski studij.

Ali, dr. Izetbegović je 29. marta 1997., pred prof. dr. Srećom Šimićem odbranila magistarsku tezu. Naziv je bio “Efekti ishrane trudnica na malformacije novorođenčadi u toku rata u Sarajevu”.

Nema dokaza

Kad smo naše sugovornike s Medicine pitali kako je to moguće, nisu imali pravi odgovor.

– Ako nije upisala magistarski, kako je mogla odbraniti tezu?!  Kako ćete diplomirati na nekom fakultetu ako se niste upisali. Formalno – pravno nema nikakvog dokaza da je upisana. I nema datuma kad se prijavila na magisterij – kaže naš izvor.

U martu ove godine također smo prvi najavili scenario koji bi se mogao odvijati u četvrtak.

Podsjećamo, nešto ranije Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS saopćila je kako Izetbegović nije pohađala postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Do ovih je podataka Inspekcija došla nakon odgovora, koji su joj stigli putem međunarodne pravne pomoći iz Ministarstva znanosti i obrazovanja R Hrvatske.

zagreb odgovor
Odgovor iz Zagreba: Crno na bijelom

 

Medicinski fakultet u Zagrebu naveo je tek da je direktorica KCUS-a bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” (1992./1993). Ali, navedeno je da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa, koji je objavljen u mediju bliskom SDA.

Nema diplome

Također, istaknuto je, Izetbegović nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

molba
Molba za priznavanje statusa studenta postdiplomske nastave

 

Osobno je ustvrdila da je 2. marta 1993. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala postdiplomske studije, te da su nastava, vježbe i konsultacije izvođeni na engleskom jeziku.

Za sve je kriva politika

– Nažalost, zbog političkih prilika, morala sam napustiti Zagreb, ne položivši četiri od ukupno 14 ispita – napisala je Izetbegović.

I zatražila od tadašnjeg dekana dr. Nedžada Mulabegovića da joj omogući polaganje preostalih ispita te izradu magistarskog rada.

Uz ovu je molbu, tako piše, priložila index sa postdiplomske nastave i kratku biografiju.

Biografija koju je Izetbegović osobno potpisala

Naši izvori s Medicine u Sarajevu tvrde da je na osnovu njenih riječi tadašnji dekan dr. Mulabegović prihvatio da joj nedostaje samo četiri ispita. I kraj priče.

–  U evidenciji, u njenom dosijeu nema prepisa ocjena iz Zagreba, originalnog indexa. Nema ni prepisa tih navodnih, famoznih 10 ispita koliko je tvrdila da je položila u Zagrebu. Iz Zagreba su na upit rektora UNSA rekli da ne mogu sa sigurnošću utvrditi njenu dokumentaciju, da nemaju dokaze – navodi naš izvor.

Kad se u javnosti ova činjenica počela preispitivati, objavljen je i to ekskluzivno u SDA- glasilu zagrebački index dr. Izetbegović s 10 ocjena.

“Stav” je “exluzivno” objavio ocjene zagrebačkog postdiplomskog studija

No, vrlo brzo postaje jasno da gotovo ništa od toga nije istina. Da je i mnogo godina prije dr. Izetbegović manipulirala ocjenama i navodnim uspjehom.

Prije svega, Izetbegović je navodila da je na Medicini u Sarajevu diplomirala s prosjekom 8,3 što nije istina, jer je njen pravi prosjek bio 7,38. No, ocjene su malo prepravljene, prvo da bi mogla postati asistent, a kasnije i upisati postdiplomske studije. Uvjet za to bio je prosjek najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno devet iz predmeta za koji se konkurira. To su pravila za sve, osim za Sebiju Izetbegović.

“Posudila” i prepisala

Javnost je dodatno „zabavio“ Muradif Pajt koji je u medijima tvrdio da je dr. Izetbegović magistarski „posudila“ i prepisala, navodno greškom, od njegove bivše supruge dr. Aide Cviko, ugledne stručnjakinje iz oblasti dječije patologije, koja sad živi u Sjedinjenim Državama.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj razmatra već skoro dvije godine. I to nakon inicijative Skupštine Kantona Sarajevo da što hitnije izvrši sve provjere vezane za diploma direktorice KCUS- a.

Dokle se došlo nema zvaničnih informacija.

Spektakl, ništa drugo

No, pored toga Univerzitet ima mehanizme da oduzme akademsko zvanje koje nije stečeno na zakonit načinTo je na nivou Univerziteta, a ne sudstva. Sud samo može ustanoviti je li bilo krivotvorenja.

A Senat utvrđuje kako se došlo do dipome.

Ako se dr. Izetbegović oduzme akademsko zvanje, to znači da više ne može biti redovna profesorica, a po Zakonu o visokom obrazovanju ni direktorica Kliničkog centra.

To bi, navodi naš izvor, bio jedinstven slučaj, ne samo na UNSA, već vjerovatno i u cijeloj BiH, barem u posljednjih 40 godina, da se nekome oduzima akademsko zvanje.

Spektakl, što bi rekla Sebija Izetbegović!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!