[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/14\/nestorovic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/14\/100x73\/nestorovic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/14\/nestorovic.png","size":"696.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

SEJDINOVIĆ O "PROJEKTU NESTOROVIĆ": On je direktni produkt Vučićevog režima i njegove propagande

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik i zastupnik u skupštini Srbije Branimir Nestorović danas  su u Banjoj Luci otvoreno zagovarali uspostavu velike Srbije najavljujući kako će zajednički raditi na provedbi takvog projekta.

Nakon Vučićevog SNS-a, najveći pobjednik nedavnih izbora u Srbiji je upravo  kontroverzni doktor Branimir Nestorović, koji je osvojio zavidnih oko 5% glasova i predstavlja tas na vagi u Beogradu.

Nedim Sejdinović, novinar beogradskog nedjeljnika „Vreme“  o njemu za Start BiH kaže da je zapravo projekat Vučićevog režima:

- Nestorović, koji tvrdi da je ljudska rasa nastala na Marsu, a da je Zemlja ravna ploča, tek malo zakrivljena, direktni je produkt režima i njegove propagande. Vučićeva propaganda nije samo politička, ona u sebi ima i društveno-hipnotičku dimenziju, koja podrazumeva nametanje izvrnutih sistema vrednosti, odnosno cinično osporavanje civilizacijskih vrednosti, među kojima su i naučna znanja. Proces temeljnog “raspamećivanja” nacije traje već dugo i logično je da takve pojave kao što je Nestorović dobiju na popularnosti. Režimski marketinški stručnjaci su prepoznali da se Nestorovićeva popularnost može politički validirati i spakovali su njegove liste za učešće na republičkim i beogradskim izborima. Na taj način su određene, niže socijalne slojeve, koji su nezadovoljni vladajućom politikom, nagnali da posredno opet glasaju za vlast. Tu nema nikakve dvojbe. Nestorović je naprednjački rezervni igrač, i nije jedini. Kada već govorimo o propagandi, njenoj političkoj i društvenoj dimenziji, ne treba zaboraviti da su naprednjački mediji transgranični i imaju veoma loš uticaj na susedna javna mnjenja, u BiH recimo- kaže Sejdinović za Start.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!