[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/sarajevo-zima-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/100x73\/sarajevo-zima-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/07\/sarajevo-zima-1.jpg","size":"94.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDP, NS i NiP: Prilika da se okonča izbor gradonačelnika Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva trebalo bi okončati izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika sutra na nastavku konstituirajuće sjednice tog vijeća.  

U zajedničkoj izjavi predsjednici stranka Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića, Naše stranke Predraga Kojovića i Naroda i Pravde Elmedina Konakovića navodi se kako je sutrašnja sjednica prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

- Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i njegove stranke što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature - navodi se u saopćenju. 

Ističu da je SDP je nakon toga za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, dok kandidati za zamjenika gradonačelnika ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka). 

- SDP, Naša stranka i Narod i Pravda u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika, a pozivamo i druge stranke i vijećnike da nam se pridruže. Radeći kao tim i stavljajući interese građana Sarajeva na prvo mjesto, vjerujemo da će buduća gradonačelnica i zamjenici odgovorno obavljati povjerene dužnosti ostvarujući značajne rezultate. Nova administracija će rad gradske vlasti učiniti boljim i transparentnijim - navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika stranaka koji u Gradskom vijeću Sarajeva imaju većinu. 

Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave.  

- Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkoviti na zadovoljstvo svih građana -  kaže se na kraju zajedničke izjave.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!