[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/l-68c7d8c8c78932464ed5e598e8016d14.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/100x73\/l-68c7d8c8c78932464ed5e598e8016d14.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/15\/l-68c7d8c8c78932464ed5e598e8016d14.jpg","size":"107.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Stranka demokratske akcije saopćila je da su reakcije zvaničnika Srbije i bh. entiteta Republika Srpska na najavu usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, najbolji dokaz da trenutna zvanična srpska politika nije odustala od zločinačkih velikosrpskih ciljeva i provođenja politika definiranih u memorandumima SANU.

- Najočitije to potvrđuju fašističke izjave Milorada Dodika da "Srbi ne mogu živjeti s muslimanima, Bošnjacima" i da je "Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine" - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su ove Dodikove izjave najdirektnije prijetnje Bošnjacima od vremena prijetnji Radovana Karadžića.

- Jer, to da "Srbi ne mogu živjeti s Bošnjacima" i da Bošnjake treba sabiti na 25 posto teritorije, može se postići samo pokretanjem nove spirale zla i nasilja kakvu su svojedobno pokrenuli Milošević, Karadžić, Mladić i drugi. Politika "razdvajanja naroda" i etničkog čišćenja koju su oni predvodili rezultirala je genocidom i drugim teškim ratnim zločinima. Ali i stradanjem srpskog naroda i doživotnim robijama za većinu srpskih ratnih vođa. Istovremeno, Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su opstali, što bi svima trebala biti jasna i pouka i poruka - navode iz SDA.

U saopćenju se dalje kaže da politički nasljednici presuđenih ratnih zločinaca sada bi da zabrane da se o genocidu i zločinima govori, predstavljajući to "napadom na srpski narod".

- Nepopravljivu štetu srpskom narodu ustvari uporno čine oni, a ne neko drugi, na leđa mu tovareći kolektivnu krivicu za nedjela pojedinaca. Istovremeno, dok govore o „ugroženosti Srba“, prijete i vrijeđaju Bošnjake, a u Srebrenici u kojoj je počinjen genocid, promjenama naziva ulica žele srbizirati ovaj grad. Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici potrebna je upravo zbog njih i njihove politike - navodi se u saopćenju.

Uz to su, dodaje se, od strane svih koji će podržati usvajanje Rezolucije, potrebni i odlučniji i konkretniji koraci koji će pomoći da se ovakva politika zaustavi na vrijeme.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!