[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/25\/visoki-predstavnik-ifess_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/25\/100x73\/visoki-predstavnik-ifess_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/09\/25\/visoki-predstavnik-ifess_1.png","size":"366.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Schmidt:Oni koji misle da mogu uticati na glasanje i manipulirati rezultatima, imaće posla s državnim tužiocima i sa mnom

Na jučerašnjoj  48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine izrečene su novčane kazne za nekoliko stranaka i političkih subjekata.

Podsjećamo, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH 27. jula.

Šta one podrazumijevaju?

"Izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka, to je pravo svakog birača, tako da mi je zadovoljstvo da mogu izbore vratiti biračima. Danas donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju", saopštio je Schmidt.

Izmjenama su, pored ostalog, utrostručene novčane kazne za kršenje Izbornog zakona BiH koje sad mogu iznositi i do 30.000 maraka (više od 15.000 eura), Centralnoj izbornoj komisiji BiH se daje mogućnost da izbriše pojedinca s kandidatske liste ili stranku koja grubo prekrši zakon, a definiran je i zabranjen govor mržnje.

Regulira se i korištenje elektroničkih, printanih i online medija kao i društvenih mreža u predizbornoj kampanji.

Pored ostalog, izabranim dužnosnicima kao i službenicima u javnim institucijama zabranjeno je da vode predizbornu kampanju u institucijama tokom radnog vremena.

Izmjene koje se tiču načina izbora zastupnika i delegata nisu nametnute ovom odlukom visokog predstavnika.

Visoki predstavnik je u nedavnom intervjuu za Dnevni avaz poslao jasnu poruku:

" Oni koji misle da mogu uticati na glasanje i manipulirati rezultatima, imaće posla s državnim tužiocima i sa mnom" , kazao je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!