[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/sattler-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/100x73\/sattler-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/22\/sattler-2.jpg","size":"52.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sattler: Postepeno smanjivati prisustvo međunarodne zajednice u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je danas u Banjoj Luci da Bosna i Hercegovina treba težiti smanjenju prisustva međunarodne zajednice, ocjenjujući da aktuelni obim prisustva nije kompatibilan sa članstvom u Evropskoj uniji.

Sattler je prisustvovao sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije Bosne i Hercegovine, koji se održava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojem je danas domaćin bio Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Govoreći o prijedlogu kandidature za novog visokog predstavnika u BiH koju je iskazala Njemačka, Sattler kaže da je to pozitivan signal te je pozdravio indikaciju snažnog angažmana Njemačke, kao najsnažnije zemlje Evropske unije.

- Srednjoročno i dugoročno takav obim prisustva međunarodne zajednice u BiH je nekompatibilan sa članstvom u EU. U nekim smo fazama gdje treba težiti postepenom smanjenju takvog prisustva - smatra Sattler.

Podsjetio je da je u posljednje vrijeme prisutna sve snažnija podrška bh. građana procesu EU integracija i ona iznosi 80 posto. Iako je postotak manji u Republici Srpskoj, mnogo je bolja situacija u odnosu na region.

- Statistike su pokazatelj da je EU vaš najlojalniji partner, a to se pokazalo i u pandemiji koronavirusa - naglasio je, dodajući da je 2020. godina pokazala da su iskoraci mogući, te da su neka pitanja riješena, poput izbora u Mostaru, a 2021. godina trebala bi biti godina prilika.

Primijetan je, kaže, značajniji fokus na BiH sa nivoa EU i iz Sjedinjenih Američkih Država te je potrebno iskoristiti prilike koje donosi neizborna godina u BiH.

- Tu je 14 ključnih prioriteta Evropske komisije koji potcrtavaju šta sve treba uraditi, koje reforme provesti. Ima teških pitanja koja se neće rješavati preko noći, ali očekujemo snažniji angažman stranaka i izabranih dužnosnika te predstavnika civilnog društva kako bi se ispunilo očekivanje 80 posto građana - zaključio je Sattler.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak ocijenio je da ovaj sastanak dolazi u pravo vrijeme jer je, kaže, očigledno da je evropski put BiH u zastoju. 

Zbog toga se na sastanku razgovara, kaže Crnadak, o tome kako svi parlamenti iz svog ugla mogu dati novi zamah da se počne s provođenjem 14 preporuka koje je potrebno usvojiti prije dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU te da se popravi atmosfera u BiH.

- U situaciji smo u kojoj politički malo toga funkcionira i zbog toga je težak posao pred svima koji imaju obaveze u smislu evropskih integracija u BiH. Zato je važno da pošaljemo poruku da BiH hoće i mora ispuniti uvjete i nastaviti evropskim putem, a bilo kakvo zaobilaženje zadataka ili 'ulazak na sporedna vrata' nije usluga BiH. Ono što treba narodima u BiH je da se događaju reforme i ispunjavaju preporuke kako bi osjetili ta poboljšanja - kazao je Crnadak.

Pored Sattlera i Crnadka, sastanku su prisustvovali predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine RS-a, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!