[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/l-f2a75afdd606726f0eecc13221f0cba6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/100x73\/l-f2a75afdd606726f0eecc13221f0cba6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/l-f2a75afdd606726f0eecc13221f0cba6.jpg","size":"53.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Kandidat za gradonačelnika Beograda Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić kazao je u četvrtak da će izbori za beogradsku Skupštinu, ukoliko ne bude formirana većina do 1. ožujka, morati biti ponovljeni oko 20. svibnja, dok izbori za beogradske općine i lokalni izbori ne mogu biti prije lipnja.

"Tako zakon kaže. To je izlazak na izbore dva puta. Moramo biti svjesni koliko je to novca, vremena, zastoja. I videjet ćemo, možda opet dođemo u istu ovu situaciju (da ne možemo formirati većinu), pa će se morati donijeti neke odluke", rekao je Šapić.

Također ponovno je istaknuo da će SNS formirati većinu s pokretom "Mi - Glas iz naroda" samo ukoliko to prihvati jedan od osnivača pokreta, Branimir Nestorović, za koga navodi da jedini ima legitimitet pregovarati.

Naveo je da su obustavljeni razgovori s nositeljem beogradske liste "Mi - Glas iz naroda" Aleksandrom Jerkovićem, koji je bio spreman na pregovore oko formiranja većine, jer je SNS "želio podići ljestvicu legitimiteta".

"Nećemo napraviti vlast, kako je Vučić rekao, djelomično legitimnu. Ja mogu čak  kazati i potpuno legitimnu, jer Jerković ima svoj pokret. Nismo mi odlučivali kako će se zvati njihova lista i da će on biti kandidat za gradonačelnika, nego oni", kazao je Šapić, prenosi Beta.

Nosilac beogradske liste koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović rekao je da zakazivanjem sjednice Skupštine Beograda za početak ožujka, Srpska napredna stranka želi kupiti vrijeme i zataškati činjenicu da su izbori u srbijanskoj prijestolnici "pokradeni" i da izborni rezultat ne oslikava volju građana.

Konstitutivna sjednica beogradske Skupštine grada u ponedjeljak je odgođena za 1. ožujka zbog nedostatka kvoruma, uz napetosti i prosvjede oporbenih vijećnika koji optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u prosincu prošle godine.

Oporba optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. prosinca nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači čije se izvješće očekuje do konca veljače.

Europski parlament usvojio je 8. veljače rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!