[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/l-e3a7a6a3e8666bee8e4f0acdb42fb63e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/100x73\/l-e3a7a6a3e8666bee8e4f0acdb42fb63e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/22\/l-e3a7a6a3e8666bee8e4f0acdb42fb63e.jpg","size":"76.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Barbano: Samo kosovske institucije imaju punu odgovornost za provedbu istrage o Banjskoj  

Voditelj misije EU-a za vladavinu prava (EULEX) Giovanni Pietro Barbano ocijenio je da sigurnosna situaciju na sjeveru Kosova još krhka te dodao kako samo kosovske institucije imaju punu odgovornost za provedbu istrage o oružanom napadu u selu Banjska u kojem je poginuo kosovski policajac i tri srpska napadača. 

"Vidjeli da se ova situacija vrlo lako može pogoršati, kao što se nažalost dogodilo u rujnu, s teškim napadom u Banjskoj, gdje je život izgubio policijski narednik Afrim Bunjaku", kazao je Barbano.

Prema njegovim riječima, EULEX nema mandat za provedbu istraga od 2018. nego nadzire da se istrage kosovske policije i vlasti provode u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku i u skladu s najboljim međunarodnim standardima i najboljom europskom praksom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je kazao da će mjerodavni srbijanski organi podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u selu Banjska na sjeveru Kosova za koji Priština optužuje službeni Beograd.

Vučić i najviši srbijanski dužnosnici kategorički odbijaju umiješanost u napad za koji je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste, najjače stranke kosovskih Srba.  

Barbano je kazao kako je EULEX odgovoran za policijsku suradnju, te međunarodnu policijsku suradnju, olakšavanje razmjene informacija između kosovske policije i međunarodnih policijskih službi, uključujući i Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

"Kad je riječ o izručenju, to je međunarodna pravosudna suradnja, koja nije dio našeg mandata. Međutim, mi olakšavamo razmjenu informacija kosovske policije, međunarodnih snaga za provođenje zakona, kaznene jedinice i Interpola. Ali odgovornost za izručenje i obavještavanje ide preko UNMIK-a i drugih tijela", kazao je Barbano u intervjuu za A2 CNN-a.

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska 24. rujna prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhićeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Srbijanska policija uhitila je Radoičića nakon što je preuzeo odgovornost za taj napad ali ga je zadržala u pritvoru manje od 48 sati uz zabranu odlaska na Kosovo i napuštanje teritorija Srbije no do sada tužiteljstvo protiv njega nije podignulo optužnicu.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!