[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/03\/l-7debbb4dfff043793f160bceeaca35b8.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/03\/100x73\/l-7debbb4dfff043793f160bceeaca35b8.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/03\/l-7debbb4dfff043793f160bceeaca35b8.jpeg","size":"57.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Sanna Marin: Ukrajinski rat pokazao da se Evropa previše oslanja na SAD

Ruska invazija na Ukrajinu pokazala je da se Evropa previše oslanja na Sjedinjene Države za vlastitu sigurnost, izjavila je u petak finska premijerka Sanna Marin. 

Govoreći u Sydneyu, u Australiji, Marin je zagovarala jačanje evropskih odbrambenih sposobnosti, uključujući proizvodnju oružja.

- Moram biti brutalno iskrena s vama, Evropa trenutno nije dovoljno jaka. Bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Država - rekla je Marin prisutnima na institutu Lowy, javlja Reuters. 

Dodala je da je razgovarala s mnogim američkim političarima koji su rekli da misle da Evropa treba biti jača.

- Moramo biti sigurni da gradimo te sposobnosti kada je u pitanju evropska odbrana, evropska odbrambena industrija – rekla je ona.

U nedavnom govoru u Helsinkiju, Marin je rekla da se Evropa trenutno previše oslanja na Kinu kada je riječ o tehnologiji i da bi trebala više ulagati u područja kao što su umjetna inteligencija i kvantno računanje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!