[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/saburina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/100x73\/saburina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/13\/saburina.jpg","size":"464.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Saburina kuća kao iz ugodnog vremeplova

 Saburina kuća u Sarajevu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, zahvaljujući općini Stari Grad će ove sedmice biti dostupna posjetiocima koji žele vidjeli ovaj jedinstveni primjerak bosanske stambene arhitekture.

Stara blizu 300 godina, o uzusima nekadašnje kulture stanovanja još svjedoči smislenim uređenjem enterijera i vanjskim vidikom. Njen dodatni šarm su okućnica s voćnjakom i sami položaj u jednom od ljupkih starih sokaka.

Sačuvan je muški dio kuće, selamluk, a haremluk, ženski dio, dijelom premješten početkom XX vijeka u etnografsko odjeljenje Zemaljskog muzeja.

Kraj posljednjeg rata u Sarajevu zatekao je ovu kuću od ćerpiča oronulu, ali ne i srušenu, pa su svi autentični elementi ipak održani jer joj je novo/stari život udahnut angažmanom općine Stari Grad.

Oko godinu dana je obnavljana samo glavna prostorija u selamluku, muškom dijelu kuće u doksatu, u kojoj su uvijek primani gosti, specifičnoj i po malim kaligrafskim zapisima iznad svakog od brojnih prozora. Tako dugo vremena je trebalo za obnovu zbog neophodnog strpljivog čišćenja, skidanja patine s mnoštva obojenih motiva u ovoj sobi, naročito cvjetnih, ali je po završteku 'pipavog' posla, oživio skladni kolorit na šišetima (plafonu), uglovima vrata i prozora, na ugradbenim komadima namještaja - rafovima, dušekluku (prostoru za odlaganje posteljine, nevidljivim gostima) i drugim detaljima.

Saburina kuća je danas važan dio kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Ima atmosferu kao iz ugodnog vremeplova, sa svijetlim ograđenim dvorištem u šljiviku, s halvatom i divanhanom punom sunčeve svjetlosti, s drvenim basamacima i mutvakom (kuhinja), prostranim višenamjenskim sobama koje obavezno imaju diskretno izdvojene  dijelove za kupanje ili kratko osvježenje vodom, sa zemljanim pećima i kahve-odžakom, umjetničkim rezbarijama i svim drugim detaljima prvobitnog rasporeda i materijala.

Porodica čije ime nosi su ugledni nekadašnji sarajevski trgovci kazandžijskom robom. Po njima je nazvana i ulica, Saburina, tačnije sokak u kojem je objekat sagrađen, u današnjoj općini Stari Grad.

Aktuelni općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je prilikom najavljivanja ovosedmičnog projekta, "Dana otvorenih vrata Saburine kuće", novinarima rekao da se razmišlja o načinima i buduće dostupnosti posjetiocima ovog fantastičnog primjerka  stambene arhitekture iz XVIII vijeka.

Iako je proglašena nacionalnim spomenikom BiH od 2006. godine, o kući ne brine država već jedino općina Stari Grad, kazao je također Hadžibajrić.

Kustos Rasim Ibrović govorio je danas novinarima detalje o Saburinoj kući, pa i o najsitnijim pojedinostima ovog izvanrednog a očuvanog primjerka tradicionalne gradnje u Bosni u periodu od XVI do XIX vijeka.

Podijelite ovaj članak!