[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/novi-avion.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/100x73\/novi-avion.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/novi-avion.png","size":"364.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Sa Aerionom AS3 let od Londona do Tokija trajat će samo 2 i po sata

- Naša je vizija izgraditi budućnost u kojoj će ljudi moći putovati između bilo koja dva mjesta na planetu u roku od tri sata - ovako je predsjednik i izvršni direktor kompanije Aerion Tom Vice najavio novi avion svoje kompanije koji bi, ako sve prođe po planu, trebao poletjeti do kraja ovog desetljeća.

Takve performanse, zasigurno će skratiti let od Londona do New Yorka, na samo nešto više od sata, što bi usitinu, moglo donijeti revoluciju na tržište komercijalnih aviona. 

Također, kompanija Aerion razvija posebnu tehnologiju koja bi trebala riješiti jedan od velikih problema nadzvučnih aviona, a to je - zvuk probijanja zvučnog zida. - Ako sjedite u svojoj kući, ne želite čuti zvuk nadzvučnog aviona - naglasio je Vice. Tehnologija koju razvijaju trebala bi omogućiti da se zvuk probijanja zvučnog zida "lomi na gušćem donjem sloju zraka" tako da nikada ne dospije do zemlje. 

Osim velikih brzina, koje će omogućiti kraće vrijeme leta, te smanjenje buke, Aerion će se fokusirati i na održivost korištenjem sintetičkih goriva, čime bi se, smanjile štetne emisije stakleničkih plinova.

Kompanija sarađuje sa General Electricom na razvoju novih motora, te sa NASA-inim Langley Research Centrom, sa ciljem istraživanja velikih brzina komercijalnih aviona. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!