[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/kamera-ryder.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/100x73\/kamera-ryder.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/30\/kamera-ryder.png","size":"791.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Dosada i karantin kao odlična kombinacija: Korisnik YouTubea izumio detektor

Jedan od mnogobrojnih korisnika YouTubea, Ryder, koji ima svoj kanal Ryder Calm Down, spojio je svoj kompjuter sa modulom kamere koji ima karakteristike umjetne inteligencije (UI). Spojio je sve to u poseban sistem pomoću algoritama za otkrivanje objekata podešenog da raspozna kada se u vidokrugu pojavi pas. 

U trenutku kada bi algoritam otkrio psa, Ryderu bi putem zvučnika stigla glasovna poruka da se vani nalazi pas. Program se može podesiti tako da prolaznici koji šetaju pse pored njegove kuće čuju i automatsku snimljenu poruku Rydera preko razglasa, a ta poruka glasi: Sviđa mi se vaš pas! 

Ryder priznaje na kraju videa, da ga je projekat oraspoložio, no nije siguran je li to zbog pasa ili zato što je potrošio puno vremena za izradu nečeg novog i zabavnog. No, priznao je da je napokon napravio nešto što radi kako treba.

Ryder je svoj detektor napraio pomoću Raspberry Pi mikro kompjutera i već spomenutog modela UI kamere. Algoritam koji je korisito se zove YOLO.

Kakve su bile reakcije prolaznika, i kako to sve izgleda pogledajte u videu: 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!