[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/rusija-avion-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/100x73\/rusija-avion-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/02\/rusija-avion-3.jpg","size":"84.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Rusko ministarstvo: SAD platile polovinu medicinskih zaliha koje smo poslali

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Sjedinjene Države ove sedmice platile polovinu medicinskog materijala koji je Rusija poslala kao "humanitarnu pomoć" usred rastuće pandemije koronavirusa.

Drugu polovinu troškova sponzorisao je ruski Državni investicioni fond, prenio je Associated Press.

Vojni avion sa medicinskom opremom i zaštitnim maskama poletio je iz Moskve u srijedu ujutro nakon telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dvojica lidera razgovarali su o saradnji u borbi protiv novog koronavirusa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ovu pošiljku "humanitarnom pomoći" i rekao da ju je Trump prihvatio "sa zahvalnošću".

Američko državno ministarstvo je u četvrtak izdalo saopćenje u kojem kaže da je nabavilo zalihe iz Rusije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je da je SAD platio samo polovinu zaliha.

Izvještaji da Rusija prodaje medicinski materijal Sjedinjenim Državama izazvali su bijes među kritičarima Kremlja jer broj slučajeva koronavirusa u Rusiji i dalje raste. Bolnice širom zemlje žalile su se na nedostatak zaštitne opreme i opreme potrebne za liječenje bolesnika s koronavirusom.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!