[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/afganistan-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/100x73\/afganistan-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/28\/afganistan-1.jpg","size":"135.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Ruski ministar: Povlačenje stranih trupa pogoršalo situaciju u Afganistanu

Ruski ministar odbrane Sergej Shoygu izjavio je da situacija u Afganistanu zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera.

Shoygu, koji boravi u gradu Dušanbeu na sastanku ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju, sastao se s tadžikistanskim ministrom odbrane Sharali Mirzom. Osvrćući se na situaciju u Afganistanu, Shoygu je naglasio da se trebaju uložiti zajednički napori kako bi se spriječile prijetnje iz Afganistana, javlja Anadolija. 

Podsjetio je da su se američke trupe povukle iz Afganistana.

- Naglo povlačenje stranih trupa izazvalo je brzo pogoršanje situacije u zemlji i porast terorističkih aktivnosti. Ova situacija zahtijeva poduzimanje odgovarajućih mjera. Radi se u tom smjeru - rekao je Shoygu. 

S tim u vezi, Shoygu je rekao da su Tadžikistanu poslali dodatno naoružanje i vojnu opremu. Navodeći da obučavaju tadžikistanske vojnike, Shoygu je rekao da je vojni potencijal ruske baze u Tadžikistanu ojačan.

Sukobi u Afganistanu nisu prestali ni tokom intenziviranih mirovnih pregovora između vlade i talibanskog pokreta.

Sukobi su dodatno intenzivirani nakon majskog početka povlačenja stranih oružanih snaga iz te zemlje.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!