[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/100x73\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-c32f4026d1a0a252659a72074bbee01c.jpg","size":"84.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Rusija je u petak saopćila da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji, optužujući Sjedinjene Države i njihove saveznice da jačaju vojne napetosti u Aziji i nastoje da "uguše" izoliranu državu.

Rusija je stavila veto na godišnju obnovu odbora stručnjaka koji nadziru provođenje dugogodišnjih sankcija Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje zbog njenih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Potez Moskve, koji zadaje udarac provođenju brojnih sankcija UN-a uvedenih nakon što je Pyongyang izveo svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine, naglašava profit koji je Kim Jong Un zaradio približavanjem predsjedniku Vladimiru Putinu u jeku rata u Ukrajini.

- Očigledno nam je da Vijeće sigurnosti UN-a više ne može koristiti stare šablone u vezi s problemima Korejskog poluotoka - izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je kazala da Sjedinjene Države jačaju vojne napetosti, da međunarodna ograničenja nisu poboljšala sigurnosnu situaciju i da postoje teške humanitarne posljedice za stanovništvo Sjeverne Koreje, zvanično poznate kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

- Sjedinjene Države i njihovi saveznici jasno su pokazali da njihov interes ne proteže dalje od zadatka 'gušenja' DNRK svim raspoloživim sredstvima, a mirno rješenje uopće nije na dnevnom redu - kazala je.

Američki State Department u četvrtak je saopćio da je ruski veto "cinično narušio međunarodni mir i sigurnost" i optužio je Moskvu da pokušava sakriti izvještaje komisije eksperata o vlastitom "dosluhu" sa Sjevernom Korejom da dobije oružje.

- Samo Rusija će biti odgovorna za ishod ovog veta: DNRK je više ohrabrena na bezobzirno ponašanje i destabilizirajuće provokacije, kao i smanjene izglede za trajni mir na Korejskom poluotoku - kazao je portparol State Departmenta Matthew Miller.

Ruski veto se smatra velikom prekretnicom u međunarodnom režimu sankcija protiv Sjeverne Koreje, koji je formiran 1948. uz podršku tadašnjeg Sovjetskog Saveza, dok su Republiku Koreju podržavale Sjedinjene Države.

Sjeverna Koreja jedina je zemlja koja je izvršila nuklearne probe u 21. stoljeću - 2006., 2009., 2013., dva puta 2016. i 2017. godine, tvrde Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!