[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-ec2c1b7d16291f822c57794cea941f79.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/100x73\/l-ec2c1b7d16291f822c57794cea941f79.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/29\/l-ec2c1b7d16291f822c57794cea941f79.jpg","size":"52.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Ministri vanjskih poslova Indije i Ukrajine izjavili su u petak da su se dogovorili da vrate trgovinu i saradnju na nivo prije ruske invazije, dok Kijev nastoji izgraditi podršku svom mirovnom planu sa starim prijateljem Moskve.

 

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba boravio je u Indiji, u prvoj posjeti visokog zvaničnika iz Kijeva od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022., uoči mogućeg međunarodnog samita u narednim mjesecima kako bi se unaprijedio njen plan za mir.

New Delhi tradicionalno ima bliske ekonomske i vojne veze s Moskvom i suzdržava se od kritika Rusije zbog njenog rata u Ukrajini. Pozvao je dva susjeda da riješe svoj sukob dijalogom i diplomatijom, uz povećanje kupovine jeftine ruske nafte na rekordne nivoe.

- Posvetili smo posebnu pažnju mirovnoj formuli i narednim koracima na putu njene provedbe - objavio je Kuleba na društvenoj mreži X nakon razgovora sa svojim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom.

- Dogovorili smo se da obnovimo nivo saradnje između naših zemalja koji je postojao prije rata punog razmjera koji je pokrenula Rusija, kao i da identifikujemo nove obećavajuće projekte kako bismo naše odnose podigli na viši nivo - piše Kuleba.

Jaishankar je kazao da je "naš neposredni cilj da vratimo međusobnu trgovinu na ranije nivoe".

Ukrajina se nada da će održati samit, bez ruskog učešća, kako bi unaprijedila mirovnu formulu koja između ostalog poziva na povlačenje ruskih vojnika s njene teritorije.

Rusija je tu inicijativu odbacila kao kontraproduktivnu, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!