[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-e731529fd3ced6ec56596f64df834703.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-e731529fd3ced6ec56596f64df834703.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-e731529fd3ced6ec56596f64df834703.jpg","size":"114.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rusija i Kina u UN-u blokirale američku rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, stavile su veto na nacrt rezolucije koju su predložile Sjedinjene Američke Države, kojom se trenutni prekid vatre u Gazi povezuje s oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

Alžir je takođe glasao protiv nacrta, a Gvajana je bila uzdržana.

Američki nacrt rezolucije nije uspio. Za je bilo 11 glasova, tri protiv i jedan uzdržan, javlja BBC.

Predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Thomas-Greenfield je nakon neuspjelog glasanja kazala da Rusija i Kina nisu htjele glasati za rezoluciju koju su predložile Sjedinjene Države jer bi radije doživjele neuspjeh SAD-a.

-Još jednom Rusija stavlja politiku iznad napretka – poručila je.

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti navodi da je "duboko razočarana" što Rusija i Kina nisu podržale američki nacrt rezolucije.

Barbara Woodward kaže da je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za "trenutni i održivi prekid vatre", za oslobađanje izraelskih talaca i za "urgiranje protiv kopnene ofanzive na Rafah".

Ona kaže da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti činiti "sve što može" da dopremi pomoć u Gazu, ali tvrdi da je potreban trenutni prekid neprijateljstava kako bi se potrebna količina pomoći poslala u enklavu.

Ruski ambasador u Vijeću sigurnosti Vasilij Nebenzja jasno je izrazio protivljenje Moskve američkom nacrtu rezolucije još prije glasanja.

Optužio je Sjedinjene Države da ništa ne čine da obuzdaju Izrael u Gazi, te je ismijao Washington jer govori o prekidu vatre nakon što je "Gaza praktično zbrisana s lica Zemlje".

-Mi smo posmatrali tipičan licemjerni spektakl - ocijenio je.

Nebenzya je rekao da bi rezolucija "osigurala nekažnjivost Izraela, čiji zločini nisu ni ocijenjeni u nacrtu".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!