[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-a976692910e31d36f878cb70e1a520ed.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-a976692910e31d36f878cb70e1a520ed.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-a976692910e31d36f878cb70e1a520ed.jpg","size":"61.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Blinken i Netanyahu razgovaraju o osiguravanju većeg priliva pomoći u Gazu

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na razgovorima usmjerenim na osiguravanje većeg priliva pomoći u Gazu, u jeku sve napetijih odnosa između dva saveznika zbog šestomjesečnog rata s Hamasom u Gazi.

Izrael je saopćio da je ubio ili zarobio stotine boraca Hamasa u petodnevnoj operaciji u bolničkom kompleksu Al Shifa, jednoj od rijetkih medicinskih ustanova koje čak djelomično funkcioniraju na sjeveru teritorije. Hamas i medicinsko osoblje negiraju da su tamo bili prisutni borci.

Blinken, u svom šestom putovanju na Bliski istok od izbijanja rata 7. oktobra, uključen je u intenzivnu rundu diplomatije otkako je u srijedu stigao u regiju, sastao se s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji, ministrima vanjskih poslova i zvaničnicima arapskih zemalja u četvrtak u Kairu.

U petak se u Dohi održavaju i paralelni sastanci s ciljem obezbjeđivanja primirja u sukobu.

Najnovija posjeta šefa američke diplomate Izraelu dolazi u vrijeme zategnutih veza između dvije zemlje, dok je američki predsjednik Joe Biden nazvao izraelsku kampanju u Gazi "prekomjernom" i kazao je da je uzela preveliki danak u životima civila.

Blinken je izjavio da će se pozabaviti rastućim jazom između dvije zemlje u svom razgovoru licem u lice Netanyahuom. Također će se sastati s izraelskim ratnim kabinetom.

Blinken će podstaknuti Netanyahua da poduzme hitne korake kako bi omogućio više pomoći gusto naseljenoj enklavi, gdje je neminovna masovna smrt od gladi, tvrde Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!