[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/pulse-detonation-engine.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/100x73\/pulse-detonation-engine.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/16\/pulse-detonation-engine.jpg","size":"80.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Rusi uspješno testirali napredni pulsno detonacijski motor

Pulsno detonacijski motori mogu se koristiti u naprednim raketnim i svemirskim sistemima, hiperosničnim letjelicama te orbitalnim svemirskim letjelicama. Rade tako što u samoj komori dolazi do detonacije mješavine goriva i oksidanata, nakon čega pulsevi udarnih valova topline i visokog pritiska stvaraju pritisak pri izlasku iz same mlaznice. 

Do sada niti jedan pulsno detonacijski motor nije stavljen u proizvodnju ili korišten na letjelicama, no nekoliko prototipova takvih motora je do sada već testirano, uključujići i testnu letjelicu Blackswift američke agencije za naprenda vojna istraživanja (DARPA) još 2008. godine. 

Prošle godine su američki inžinjeri uspješno testirali eksperimentalni rotirajući detonacijski motor za korištenje u svemirskim raketama. 

 

Inžinjeri vjeruju da pulsno detonacijski motori pružaju veću termodinamičku učinkovitost od konvencionalnih mlaznih motora.

- To će zauzvrat povećati maksimalan domet i nosivost aviona za 1,4 do 1,5 puta. Dizajn će se moći primjeniti, primjeria radi, na orbitalnim svemirskim letjelicama, supersoničnim i hipersoničnim letjelicama te budućoj generaciji raketnih i svemirskih sistema -  stoji u priopćenju Rosteca.

U istom priopćenju se navodi da bi avion opremljen pulsno detonacijskim motorom imao i bolju dinamiku leta te bolju okretnost u zraku, što je velika prednost. 

- Jednostavnost tog dizajna i njegove relativno niske potrebe za plinski dinamične procese omogućuje nam da integriramo razvojna rješenja na prethodnu generaciju motora. To pruža odličnu komercijalnu i ekonomsku prednost u poređenju sa tradicionalnim motorima koji su trenutno u razvoju - rekao je Evgenij Marčukov, direktor dizajna Uniter Engine Corporationa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!