[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/rusija-zastava-mapa.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/rusija-zastava-mapa.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/rusija-zastava-mapa.png","size":"35.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Rusi na Arktiku testiraju Posejdon, nuklearni torpedo koji izaziva radioaktivne cunamije

Satelitska kompanija Maxa je CNN-u proslijedila fotografije koje ukazuju na to da Rusija testira naoružanje na području Arktika te da tamo gradi značaju vojnu infrastrukturu. 

CNN piše kako Rusija namjerava na području Arktika rasporediti svoja 2M39 Posejdon nuklearna torpeda već idućeg ljeta. Neki vojni izvještaji to oružje nazivaju i napravom "sudnjeg dana" zbog razorne moći koju posjeduju. 

Posejdon radi tako da detonira na morskom dnu, nedaleko od obale neprijateljske zemlje, te tako izaziva tsunami koji bi raširio smrtonosno zračenje po čitavoj obali i kilometrima u kopnenom zaleđu.

Times of London piše kako je Putin od ruskog ministra odbrane zatražio izvještaj oko ključne faze testiranja u februaru, a do kraja godine očekuju se i nova testiranja tog sistema.

Rusija ima najdužu arktičku obalu na svijetu, a ta regija čini oko četvrtinu BDP-a te zemlje. Sjeverno more je isto tako vrijedan pomorski koridor za službenu Moskvu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!