[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/tackica-robot-pas-boston-dynamics.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/tackica-robot-pas-boston-dynamics.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/tackica-robot-pas-boston-dynamics.png","size":"1,179.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nakon policije i vojska počela testirati kontroverznog robota

Nakon što je Boston Dynamics predstavio robota Spot, iz te su kompanije objavili kako nikada nikome neće dopustiti da ga naoružaju te da se koristi kako bi se sa njime povrijedili ljudi ili životinje. Prve videozapise u kojima ti roboti trče po uredima BD-a i otvaraju vrata mnogima su se činili prilično agresivnim te su Spota mediji prozvali zastrašujućim robotskim psom. 

Ove sedmice na Twitter su objavljenje snimke ovog robota tokom jedne vojne vježbe francuske vojske, što ponovo otvara pitanje njihove uloge u budućnosti, odnosno u ratnim sukobima. Vježbe su se izvodile u dva scenarija - u jednom su vojnici sudjelovali u akcijama bez robota, a u drugom scenariju roboti su sudjelovali u akcijama zajedno s vojnicima - pri čemu treba naglasiti da je francuska vojska koristila i druge robote, ne samo SPota. 

Kako su rekli na Twitter profilu, ovo su riadili - kako bi se podigla svijest studenata o izazovima sutrašnjice koji uključuju i robotizaciju vojske.- 

Rezultati vojne vježbe s robotima su prilično zanimljivi. Kako se pokazalo, roboti su usporili vojne akcije te su one izveden mnogo brže kada Spot nije korišten, a kao je dan od problema se pokazala i sama baterija koja nije izdržala jednu akciju pa su vojnici robota morali odnijeti na punjenje. 

Ipak,  Spot koji je korišten u izviđanju, povećao je sigurnost akcije i smanjio ljudske žrtve, prenosi The Verge. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!