[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/pariz-15.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/100x73\/pariz-15.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/05\/pariz-15.jpg","size":"104.85","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rusi koji bježe zbog mobilizacjie neće automatski dobiti francuske vize

Francuska ministrica za evopska pitanja Laurence Boone izjavila je u srijedu da Rusi koji bježe iz zemlje kako bi izbjegli da budu mobilizirani u rusku vojsku, neće automatski dobiti vize kako bi ostali u Francuskoj, ali da će njihova situacija i svaki sigurnosni rizik biti razmotreni.

- Imamo limitirane uslove za davanje viza. Osigurat ćemo da disidentski novinari, ljudi koji se bore protiv režima, još mogu doći ovdje, i mi ćemo izdavati vize od slučaja do slučaja uzimajući u obzir sigurnosne rizike - izjavila je Boone u intervjuu za Franceinfo radio.

Upitana da li će ruski vojni dezerteri biti dočekani na evropskom tlu, ona je kazala da će svaki slučaj biti razmatran pojedinačno i da će procedura za dobijanje vize za Schengensku zonu slobodnog putovanja biti produžena na 40 dana s uobičajenih 15 u cilju provođenja istrage osoba koje traže vizu ili politički azil.

- Želimo da očuvamo pristup političkom azilu ljudima kojima je istinski potreban kako bismo izbjegli sigurnosne rizike - kazala je Boone, dodajući da nekoliko zemalja mnogo bližih Rusiji žele da potpuno zatvore granice za Ruse koji žele da napuste zemlju, prenosi Reuters.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!