[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/rouhani-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/rouhani-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/rouhani-irna.jpg","size":"50.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Rouhani: U završnoj smo fazi sankcija

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da su sankcije koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) izrekle njegovoj zemlji u završnoj fazi i da se nada da će biti ukinute tokom njegovog mandata.

U obraćanju nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Teheranu, Rouhani je govorio o tekućim pregovorima o nuklearnom sporazumu i sankcijama, a koji se održavaju u Beču, prenosi Anadolu Agency (AA).

"U završnoj smo fazi sankcija. Znam koliko je ova riječ neefikasna. Moramo doći do tačke ukidanja sankcija. Nadamo se da će sankcije biti ukinute do kraja ove vlade", kazao je.

Nuklearni sporazum, čiji zvanični naziv glasi Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i EU.

Prema ovom sporazumu, Teheranu je dozvoljeno obogatiti uranij do najviše 3,67 posto, a svjetske sile su zauzvrat pristale odustati od ekonomskih sankcija protiv Irana.

Međutim, SAD su se tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu, što je ponukalo Teheran da prestane poštivati nuklearni sporazum.

Iran je u januaru objavio novi plan za daljnje povećanje obogaćivanja uranija kao protumjeru sankcijama koje je uvela Trumpova administracija.

Uprkos odluci SAD-a o povlačenju, Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u više navrata izrazile predanost sporazumu i pozvale Teheran da u potpunosti poštuje nuklearni dogovor.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!