Umak se sastoji od pečenik paprika i orašastih polodova, kao što su badem, orah ili lješnjak.
Doslovno nema jela uz koje ne ide. Naprosto, može se mazati na hljeb ili na tost, a uz to, može se servirati i uz janjetinu ili piletinu, pa čak i uz neka, na naše podneblje neobična jela, kao što su puževi.
U izvornom receptu, pored već pomenutih sastojaka, mogu se naći i preprženi komadići hljeba, luk ili paradajz, te naravno, neizostavni začini.
Izgledom podsjeća na ajvar.
Ispod su pobrojani svi sastojci koji trebaju da bi se ovaj umak pripremio:
3 veće crvene paprike
8 čehne bijelog luka
200 g starog kruha
150 g prženih badema
50 ml sherry sriće
100 ml maslinova ulja
1 kašika dimljene paprike u prahu
1 čajna kašika kajenskog bibera
1 čajna kašika soli
Način primpreme ovog specjaliteta je sljedeći:
1. Paprike ispecite na štednjaku, roštilju ili čak u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju.
2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade.
3. Za to vrijeme u tavu ulijte preporučenu dozu maslinovog ulja i u njemu prepržite očišćene čehne bijelog luka u komadu.
Pecite uz stalno miješanje otprilike tri minute dok bijeli luk ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Potom bijeli luk morate izvaditi iz tave.
4. U već korišteno ulje i tavu stavite kockice starog hljeba i pržite ih dok ne postau hrskave.
5. Odstranite crnu kožicu s paprika koja se dobije nakon pečenja istih. Očišćene paprike stavite u blender (da bi se lakše miksalo) zajedno s pečenim bijelim lukom i hljebom, prženim bademima te sa sherry sirćetom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.
6. Umak romesco začinite preporučenom dozom soli, biberom te s nešto dimljene paprike u prahu.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.