[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/romesco-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/100x73\/romesco-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/28\/romesco-1.jpg","size":"106.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Romesco umak kao kvalitetna zamjena za ajvar


Umak se sastoji od pečenik paprika i orašastih polodova, kao što su badem, orah ili lješnjak. 

Doslovno nema jela uz koje ne ide. Naprosto, može se mazati na hljeb ili na tost, a uz to, može se servirati i uz janjetinu ili piletinu, pa čak i uz neka, na naše podneblje neobična jela, kao što su puževi.

U izvornom receptu, pored već pomenutih sastojaka, mogu se naći i preprženi komadići hljeba, luk ili paradajz, te naravno, neizostavni začini.
Izgledom podsjeća na ajvar.
Ispod su pobrojani svi sastojci koji trebaju da bi se ovaj umak pripremio:

3 veće crvene paprike

8 čehne bijelog luka

200 g starog kruha

150 g prženih badema

50 ml sherry sriće

100 ml maslinova ulja

1 kašika dimljene paprike u prahu

1 čajna kašika kajenskog bibera

1 čajna kašika soli

Način primpreme ovog specjaliteta je sljedeći:

1. Paprike ispecite na štednjaku, roštilju ili čak u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju.

2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade.

3. Za to vrijeme u tavu ulijte preporučenu dozu maslinovog ulja i u njemu prepržite očišćene čehne bijelog luka u komadu.

Pecite uz stalno miješanje otprilike tri minute dok bijeli luk ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Potom bijeli luk morate izvaditi iz tave.

4. U već korišteno ulje i tavu stavite kockice starog hljeba i pržite ih dok ne postau hrskave.

5. Odstranite crnu kožicu s paprika koja se dobije nakon pečenja istih. Očišćene paprike stavite u blender (da bi se lakše miksalo) zajedno s pečenim bijelim lukom i hljebom, prženim bademima te sa sherry sirćetom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.

6. Umak romesco začinite preporučenom dozom soli, biberom te s nešto dimljene paprike u prahu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!