[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/19\/smr-reactors-questions-yurman.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/19\/100x73\/smr-reactors-questions-yurman.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/19\/smr-reactors-questions-yurman.jpg","size":"78.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Rolls-Royce planira do 2024. godine krenuti sa gradnjom mini modularnih nuklearnih reaktora

Rolls-Royceov dizajn maloga modularnog nuklearnog reaktora (SMR) vjerovatno će dobiti odobrenje britanskog regulatora do sredine 2024. godine, a električnu energiju mogao bi proizvoditi do 2029., rekao je Reutersu predsjednik uprave kompanije Rolls-Royce Small Modular Reactorsa Paul Stein.

Britanska vlada zatražila je od nuklearnog regulatora da započne proces odobravanja u martu, nakon što je u novembru podržala Rolls-Royceov krug finansiranja od 546 miliona dolara za razvoj prvog SMR-a u zemlji.

Vlada se nada da će SMR-ovi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjiti emisije ugljika.

U intervjuu za Reuters Stein je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će vjerojatno biti završen sredinom 2024. godine.

- Pokušavamo sarađivati ​​s Vladom i drugima kako bismo krenuli s narudžbama i mogli isporučiti struju u mrežu do 2029. godine -rekao je Stein.

U međuvremenu, Rolls-Royce će početi proizvoditi dijelove reaktora za koje ne očekuje promjene u dizajnu.

Mali modularni reaktori snage 470 megavata (MW) koštaju 1,8 milijardi funti (2,34 milijarde dolara) i gradit će se na zemljištu od 10 hektara, veličine oko 10 nogometnih terena.

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i avione.

Njihov "modularni" format znači da se mogu otpremiti u kontejnerima iz tvornice i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mjesto, čime će se odgovoriti zahtjevima potrošača za električnom energijom. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!