[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/magnetni-tunel.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/magnetni-tunel.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/magnetni-tunel.jpg","size":"92.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Revolucionarno otkriće astronoma: Sunčev sistem okružen je magnetnim tunelom!

Kanadska astronomkinja Jennifer West sa Univerziteta Toronto napravila je kompjuterski model koji sugeriše da je Sunčev sistem okružen magnetnim tunelom, a svoju hipotezu bazira na osnovu dvije vidljive strukture na noćnom nebu za koje astronomi znaju već godinama, ali koje se dosad nisu dovodile u vezu.

jedna je smještena u sazviježđu Strijelaca, te se proteže preko sazviježđa Škorpiona, Lupusa i Kentaura, i radi se o velikoj nakupini vrućeg plina koji se izdiže iznad ravnice Mliječne staze i emituje rendgenske zrake i radiovalove, te području poznatom kao jednom najdominantnijih izvorišta polarizovanog zračenja. 

Nakon što je izgradila navedeni kompjuterski model, West vjeruje da se strukture, koje su napravljane od niti sličnih užadi, nalaze na 350 svjetlosnih godina od Zemlje, te da su duge 1000 svjetlosnih godina. 

Takve su strukture prvi put uočene još 60-tih godina prošlog vijeka, te su tada dokumentovane kao odvojene, ali West i njene kolege su otkrili da one formiraju poveznicu koja izgleda kao tunel oko Sunčevog sistema. 

- Zavojiti tunel, s linijama koje formiraju svjetla u tunelu te linije na cesti, oblikuje sličnu geometriju onoj predloženom modelu -  ističu West i njen tim.

- Kad bismo pogledali prema nebu, vidjeli bismo tu strukturu nalik tunelu u gotovo svakom smjeru, naravno, kad bi naše oči mogle vidjeti radijsku svjetlost -  pojašnjava West.

Ono što je kompjuterski model West i njenog tima napravio, jeste da je izračunao kako bi nebo radijske svjetlosti izgledalo kada bi se posmatralo sa Zemlje. 

West je inspiraciju povukla upravo iz studije u kojoj su prvi put i otkrivene te strukture. 

Idući korak za West i tim naučnika koji rade s njom, jeste otkriti kakvu funkciju taj magnetni tunel ima u našoj galaksiji.

- Magnetna polja ne postoje u izolaciji. Moraju biti povezana jedna s drugima. Stoga je naš idući korak bolje razumijevanje kako se to lokalno magnetno polje veže za ono veće na galaktičkom niovu, kao i na ona manja oko našeg Sunca i Zemlje -kaže West.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!