[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/474763-218116388293203-1656954463-o_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/474763-218116388293203-1656954463-o_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/474763-218116388293203-1656954463-o_1.jpg","size":"459.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/474763-218116388293203-1656954463-o.jpg","size":"277.06","dimensions":{"width":770,"height":460}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/alisaa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/alisaa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/alisaa.jpg","size":"345.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/unnamed-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-1.jpg","size":"400.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-1_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/unnamed-1_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-1_1.jpg","size":"457.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/unnamed-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/unnamed-2.jpg","size":"454.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Restoran Chef Alisah's najbolji u Tusonu , Arizona -AMERICKO, A NAŠE!

Restoran Chef Alisah's European and Bosnian Cuisine na popularnim stanicama za turiste Yelp, TripAdvisor i UrbanSpon čvrsto zauzima prvo mjesto među 1653 restorana u Tucsonu, Arizoni. Prije nekoliko dana najveća zvijezda američke TV industrije u području kulinarstva Guy Fieri restoran je proglasio najboljim u gradu. Bio je gost restorana dva dana, a sa svojim saradnicima snimio je emisiju za nacionalnu televiziju, koja će biti emitovana početkom marta. Vlasnik i glavni kuhar restorana Ahmet Ališah kuhao je za Fieria dva sata pred kamerama, a kaže da je to za njega bio šlag na tortu.

U novembru 2008. Ahmet sa suprugom otvara restoran evropske i bosanske kuhinje Chef Alisah’s. „Pozovali smo oko 100 gostiju , Bosanaca i Amera, na otvorenje i privatni party. Hanuma i ja smo naspremali i nakuhali svega, sarme, ćevapa, raznih pita, gulaša, mesa, pečene janjetine, halve, gurabija, kukuruze, sutlije,bijelih pčela, zmijskih očiju, zečijih trepavica... Prvih 10 dana gosti solidno dolaze- većinom naši da šnjuhaju, savjetuju me kako bi trebao, što nisam ovo, što nisam ono, svi pametni. Trajalo je to neko vrijeme, onda su počeli da tračaju i izmišljaju, ne valjaju mi ćevapi, izgoreni, mali, dao malo luka, skup burek, nema sirnice...To sam sve doživljavao od Bosanaca i ostalih sa prostora bivše Jugoslavije, al' radili smo, šutili i trpili, smijali se plastičnim osmjehom. Ali posao je išao slabo, skoro nikako. Vikend je bio solidan, a radnim danima korak naprijed, nazad dva, i tako u krug“, prisjeća se Ahmet.

Nakon tačno dvije godine, posao se počeo povećavati, a gostiju je svaki dan bilo sve više. „Postalo je malo lakše, lakše smo disali i ja, i Halida, i naš sin Emir. Radili smo svaki dan po 13 ili 14 sati, tačno 965 dana bez jednog slobodnog dana i pauze. Novinari su čuli za nas, napravili intervju i objavili priču u novinama kako smo vrijedni, kako se borimo već 965 dana bez odmora u gradu koji ima milion stanovnika. Gosti su slijedećih dana navalili, hoće da se slikaju, štipaju me da vide jesam li normalan, radim 965 dana bez odmora.

Uskoro je i komanda Američke vojske naručila hranu iz restorana, specijalni ručak za 250 osoba. Kongresmenka Gabriel Giford od nas je naručila ručak za 150 osoba u sklopu svoje predizborne kampanje. Malo po malo, svake godine biznis je sve veći, posjete i dnevna zarada rastu. U restoran dolaze i novinari, daju priznanja, zahvalnice... Nakon 965 radnih dana bez prekida, uzimaju jedan slobodan dan u sedmici, ponedeljak. Tako je i danas.

U jelovniku svaki dan nude preko 40 vrsta jela: ćevapi, sarma, gulaš, janjetina, ćufte, piletina, biftek, bečka šnicla, razne pite, doner, grah, tufahije, tiramisu, voćne kuglice bez šećera...

Amerikanci jedu sve, najviše ćevape, to je čudo koliko vole i obožavaju ćevape. Svakih 10 dana napravim oko 3000 komada, jer dosta njih kupuje svježe, pa roštiljaju kod kuće ili u parku. Vole i miješano meso, gulaš, sarmu, doner kebab, bosanski lonac... Vole baklave, tufahije i hurmašice.“ 

 

Podijelite ovaj članak!