[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/sir-iz-mijeha.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/100x73\/sir-iz-mijeha.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/05\/sir-iz-mijeha.jpg","size":"205.31","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Život / Gastronomija

Jeste li probali hercegovački sir iz mijeha?

Tradicionalni sir iz mijeha od neobranog mlijeka koji se proizvodi u tipu kravljeg, ovčijeg i kozijeg, ili miješanjem ove tri vrste mlijeka, a sazrijeva u mješinama od ovčije kože. To je genijalan sistem za čuvanje i transport lako kvarljivog prehrambenog proizvoda.

Sir iz mijeha ima specifične organoleptičke karakteristike. Sir ima miris mijeha u kojem je zrio i pašnjaka na kojem je životinja preživala; ne može se mjeriti ni sa jednim poznatim mirisom, koncentrisan je i opojan, zatiče čulo mirisa iznenada, jer se ne očekuje tako snažan miris. Sir iz mijeha nije moguće proizvoditi industrijski, a u 2006. je postao prisutan na međunarodnoj Slow Food sceni te nastavlja biti svijetli primjer regije Hercegovine gdje se proizvodi od strane lokalnih porodičnih firmi.

Sir je dobitnik nagrada na sajmu Slow Food u Italiji. Zbog specifičnosti njegove izrade i sezonalnosti mlijeka ovaca i koza, njegova dostupnost u ovim varijantama je ograničena na period ljeta i jeseni, dok se kravlji sir može nabaviti u bilo koje doba godine. Zavisno od veličine ovce od koje se pravi mijeh, mogu se dobiti oblici koji idu od 30 do 70 kg. Od 7 l mlijeka se dobije skoro 1kg sira. Da bi se dobilo 10- 12 kg sazrelog proizvoda potrebno je barem 100 l mlijeka. Ovčije mlijeko je mlijeko od autohtone ovce pramenke, dok je kravlje mlijeko dobiveno od dvije autohtone pasmine krava: buše i gatačke.

Podijelite ovaj članak!