[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/rcc-futourizmo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/100x73\/rcc-futourizmo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/rcc-futourizmo.jpg","size":"57.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

RCC - Počinje 'Futourismo', šest najuspješnijih rješenja dobit će po 15.000 eura

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) u sklopu  projekta promocije turizma, koji finansira Evropska unija (EU), organizuju prvo takmičenje za jačanje turizma na zapadnom Balkanu pod nazivom 'Futourismo'.

Radi se o takmičenju u okviru kojeg se traže inovativna digitalna rješenja koja će pomoći da se ublaži negativan utjecaj pandemije Covid-19 na teško pogođeni sektor turizma, saopćeno je iz RCC-a. 

Kako se navodi, spomenuta digitalna rješenja imat će pozitivan učinak na zadržavanje radnih mjesta, nastavak poslovanja i promociju regiona kao turističke destinacije.

Šest najdjelotvornijih i najinovativnijih prijedloga bit će nagrađeno sa po 15.000 eura.

Futourismo je regionalno takmičenje u okviru kojeg se pozivaju novoosnovane male firme, preduzetnici, organizacije i drugi da predlože i razviju inovativna tehnološka digitalna rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na budućnost turizma u šest ekonomija zapadnog Balkana.

- Kako bi podržali region da se prilagodi dosada nezapamćenoj situaciji u kojoj smo se našli zbog pandemije, prošle godine smo organizovali takmičenje Balkathon za najbolje digitalno rješenje na zapadnom Balkanu. Bilo je to prvo takvo takmičenje na regionalnom nivou i bilo je uspješno. Sada ponovo donosimo novinu sa još odvažnijim takmičenjem Futourismo - rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu.

Dodala je da je turizam teško pogođen, te da je ovo doprinos RCC-a da mu pomogne da ponovo 'stane na noge' i to sa novim inovativnim idejama za novo vrijeme.

- Takmičenje počinje danas, a završava se događajem koji će biti održan 23. februara putem interneta, a na kome će biti uručene nagrade onim rješenjima čiji je glavni prioritet da region bude siguran, srdačan i održiviji za lokalne zajednice i posjetioce - navodi se.

Iz RCC-a ističu da bi ova digitalna rješenja trebala dati vidljiv pozitivan doprinos otvaranju radnih mjesta, održavanju, odnosno unaprjeđenju djelatnosti, promociji i marketingu destinacija u šest ekonomija zapadnog Balkana, kao i olakšavanju digitalne transformacije sektora turizma.

- Pridružite nam se i podržite razvoj djelotvornih i kreativnih rješenja koja će pomoći da se naš region brzo prilagodi, odgovori na krizu i oporavi se od utjecaja Covid-19 - poručili su iz RCC-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!