[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/04\/vode.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/04\/100x73\/vode.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/04\/vode.jpg","size":"674.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Razmjena iskustava u oblasti održavanja postrojenja za otpadne vode

Razmjena iskustava o temi rada i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kroz projekt "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) za vodosnabdijevanje i odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda", najavljena je za sutra u Sarajevu.

Svrha razmjene je omogućiti jedinicama lokalne samoupave i javnim vodovodnim/komunalnim preduzećima u Bosni i Hercegovini da podijele iskustva i unaprijede rad i održavanje postrojenja kroz formalnu razmjenu iskustava baziranu na proizvodu za izgradnju kapaciteta razvijenom kroz RCDN projekt Aquasan mreže u Bosni i Hercegovini (BiH).

Tokom razmjene fokus će biti i na proširenje portfolia projekata i studija slučaja iz oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Razmjena je usmjerena na donosioce odluka u općinama koje imaju izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), direktore i tehničke direktore komunalnih preduzeća, šefove odjela komunalnih poslova, voditelje postrojenja, inženjere zaposlene na PPOV (elektro, mašinski, tehnolozi, kemičari, građevinski).

U Bosni i Hercegovini i regionu veoma je mali broj izgrađenih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime je veoma ograničena mogućnost za razmjenu iskustava i sticanje novih znanja o adekvatnom održavanju postrojenja koje dijelom ovisi o svijesti građana, odnosno korisnika usluga.

U nedavnom istraživanju kroz RCDN projekt, na uzorku od 200 ispitanika iz lokalne uprave i javnih komunalnih preduzeća u šest država regiona, 45 posto ispitanika je potvrdilo da je rad i održavanje postrojenja jedna od najaktualnijih tema za njihovo obučavanje.

Stoga će ovaj događaj, kao i planirane aktivnosti projekta biti usmjerene upravo na pomenute izazove u svrhu pronalaska efikasnih i održivih rješenja za unapređenja u sektoru odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, najavljeno je iz Aquasan mreže u BiH, koja organizuje skup.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!